Kreditom do boljih puteva i bazena u Šipovu

Danijela Stokanić
Kreditom do boljih puteva i bazena u Šipovu

Šipovo - Šipovo bi ove godine moglo postati veliko gradilište ako odbornici lokalnog parlamenta na idućem zasjedanju daju zeleno svjetlo za kreditno zaduženje u iznosu do dva miliona maraka.

Opština je planirala da ovaj kredit otplaćuje deset godina sa grejs-periodom od godinu, a da li će ovaj prijedlog načelnika Šipova Milana Kovača prihvatiti odbornici znaće se 9. marta za kada je zakazana sjednica.

Kovač kaže da će se kredit iskoristiti za asfaltiranje gradskih ulica, uređenje parkinga i izgradnju bazena.

- Ulica Braće Jugovića, Stepe Stepanovića, novoimenovana "9. januar" samo su neke od dvadesetak ulica koje bi ove godine mogle zasijati u novom ruhu. Osim toga, stanovnici Šipova ove godine bi mogli dobiti i otvoreni bazen za kupanje. U sklopu njega, planiran je i jedan manji za djecu i dvije svlačionice - kazao je Kovač.

Dodao je da bi za sve te projekte moglo biti dovoljno i 1,5 miliona maraka, dok novac za rekonstrukciju seoskih puteva odvajaju od rente.

- Operativni budžet opštine, koji ove godine iznosi 7,5 miliona maraka, ne može da isfinansira sve te projekte, zbog čega smo se odlučili za kredit. Prihvate li odbornici ovo zaduženje, odmah krećemo u realizaciju projekata - kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, u ovoj opštini pri kraju su i  radovi na sportskoj dvorani, kao i mnogi drugi projekti.

Predsjednik Skupštine opštine Šipovo Milan Plavšić istakao je da je ovo godina najvećih infrastrukturnih ulaganja od nastanka ove lokalne zajednice.

- S obzirom na značaj ovih projekta, vjerujem da će odbornici podržati ovo zaduženje opštine - kazao je Plavšić.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Šipovo Draženko Prole istakao je da će podržati zaduženje jer u ovoj lokalnoj zajednici 25 godina nije ništa konkretno urađeno, dok su budžeti, kaže, bili manje-više isti. 

- Šipovo sve treba. Samo da krenemo od činjenice da ova opština leži na nekoliko rijeka a stanovnici tokom ljeta nemaju gdje da se kupaju - kazao je Prole.

Stanovnik Šipova Bogdan Kljajić slaže se da je ovom mjestu neophodno mnogo toga.

- Smatram da bi izgradnja bazena doprinijela razvoju opštine jer bi nas posjećivalo više turista, posebno mladih - kazao je Kljajić.

Kad su u pitanju parking mjesta i ulice lokalne vlasti su ulagale i prethodnih godina, ali, kako kaže, nedovoljno.

- Pod hitno bi trebalo obnoviti nekoliko saobraćajnica, jer je Šipovo turističko mjesto i sramota je da ne bude uređeno kako treba - rekao je Kljajić.

Put Šipovo - Jezero

Kovač je rekao da će Vlada RS finansirati proširenje i presvlačenje asfalta na putu Šipovo - Jezero, koji predstavlja žilu kucavicu i vezu Šipova sa ostatkom Srpske, a radovi bi trebalo da počnu čim to vremenski uslovi dozvole. Vrijednost projekta je oko četiri miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana