Креће обнова у Долини хероја

Свјетлана Ђуричић
Креће обнова у Долини хероја

Бањалука, Фоча - Санација спомен-подручја у Националном парку “Сутјеска” требало би да почне средином јуна, а радови су повјерени групи понуђача “Илиџа путеви” из Источне Илиџе и “Поробић” из Требиња, који су изабрани у преговарачком процесу.

Рекао је то јуче “Гласу Српске” директор Републичке дирекције за обнову и изградњу Славко Вукаловић након потписивања уговора са извођачима радова.

- Цијена уговорених радова са ПДВ-ом је 1,99 милиона КМ. Рок за завршетак је 70 дана, рачунајући од дана увођења извођача у посао - истиче Вукаловић.

Он је нагласио да ће санацијом клизишта бити ријешен проблем одводње површинских и подземних вода.

- Радови се односе на дренажни систем, дренажне завјесе, али и околно уређење, које ће обухватати и поплочавање око спомен-костурнице, споменика и амфитеатра у Долини хероја. Ако све буде ишло по плану и ако не буде неких непредвиђених околности, радови би могли бити завршени у току септембра - казао је Вукаловић.

Он је рекао да је задовољан преговарачким поступком, а да је изабрана озбиљна и искусна група понуђача, потврђује и чињеница да је предузеће “Поробић” радило и на реконструкцији тврђаве Кастел у Бањалуци.

Технички директор у предузећу “Илиџа путеви” Раденко Црногорац казао је да се највећи дио посла односи на земљане радове и враћање терена у првобитно стање.

- Ријеч је о скидању одроњеног материјала, изради дренажног система који ће скупљати подземне и површинске воде, као и дренажних ребара који ће спријечити доток падинских вода на ту локацију. Након тога слиједи реновирање - нагласио је Црногорац и додао да су урађена озбиљна геолошка истраживања, бушења терена и пројектна документација.

Након обилних киша у фебруару се појавило клизиште које је запријетило да уништи ово спомен-подручје. Клизиште је однијело пола брда непосредно испод споменика борцима који су погинули у Бици на Сутјесци у Другом свјетском рату, те угрозило и костурницу у којој је сахрањено око 3.300 тијела бораца Народноослободилачког рата. Клизиште је захватило и прилазне степенице које воде од подножја према споменику, а бујице су уништиле и поплочани плато.

Материјал

Славко Вукаловић је рекао да су предвиђени велики транспортни трошкови материјала за санацију, јер се ломљени камен и шљунак не могу узимати из Националног парка.

- Позајмишта материјала морају бити изван Националног парка, што повећава транспортну дужину, а самим тим и цијену радова - рекао је Вукаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана