Kreće bitka za tron na sindikalnoj pozornici

Marijana Miljić
Kreće bitka za tron na sindikalnoj pozornici

Banjaluka - Sindikat uprave RS, koji je u februaru istupio iz Saveza sindikata kao najveće sindikalne organizaciju u Srpskoj pristupiće 1. juna Konfederaciji sindikata RS.

Buduće članice novog sindikalnog bloka najavljuju da će prvi krupni korak biti podnošenje zahtjeva za ispitivanje reprezentativnosti Saveza sindikata RS na čijem je čelu Ranka Mišić.

- Tražićemo da bude ispitana reprezentativnost Saveza sindikata i da akcenat bude stavljen na članove koji plaćaju članarinu sindikalnim organizacijama ili granama, a ne da se spominju neke druge cifre. Za to i te tako imamo osnova - rekao je predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević.

Konfederacija sindikata će poslije pristupanja Sindikata uprave, kako navode, imati više od 35.000 članova, a Tepavčević ističe da će uskoro dobiti i druga pojačanja.

- Pri kraju su pregovori i sa drugim granskim, strukovnim i samostalnim sindikatima o pristupanju Konfederaciji sindikata. Kada to završimo od svih nivoa i institucija ćemo tražiti tretman koji trenutno ima  Savez sindikata - kazao je Tepavčević.

Predsjedništvo Sindikata uprave juče je jednoglasno donijelo odluku da pristupi Konfederaciji sindikata.

- Našu odluku verifikovaćemo na sjednici republičkog odbora 30. maja, a već dan kasnije ćemo ući pod okrilje Konfederacije sindikata - kazao je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Sindikat uprave juče je održao i sastanak sa Konfederacijom sindikata na kojem su utvrđene sve pozicije u ojačanom bloku i skupštinskim odborima.

- Sve smo dogovorili. Dobićemo poziciju potpredsjednika u Konfederaciji sindikata i odborima Narodne skupštine RS i nadzornim odborima koji se tiču javne uprave - kazao je Marić i dodao da su razmatrali i pokretanje inicijative za iniciranje izmjene pojedinih zakona.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković je istakao da svaki sindikat slobodno odlučuje kome će pristupiti.

- Tako je i sa Sindikatom uprave, odnosno onim što je od njega ostalo jer većina njegovog nekadašnjeg članstva još djeluje u okviru Saveza sindikata. U okviru Saveza sindikata djeluje 15 granskih sindikata i svi oni imaju utvrđenu reprezentativnost, a jedan od njih ima više članova nego Konfederacija sindikata i Sindikat uprave zajedno - rekao je Stanković.

U Vladi RS su ranije kazali da Konfederacija sindikata ima pravo da podnese zahtjev za utvrđivanje reprezentativnosti Saveza sindikata RS.

- U tom slučaju bi­ morali da dostave tačan broj svojih članova, odnosno pristupnice. Sindikat koji ima najviše potpisanih pristupnica je najjači. To je legalno i zakonom regulisano - rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Prostorije

Konfederacija sindikata RS je juče donijela odluku da traži od vlasti Banjaluke na korišćenje prostorije na osnovu istih uslova kao što su one dodijeljene Savezu sindikata RS.

- Imamo informacije da Savez sindikata za korišćenje prostorija plaća minimalne naknade. Tražimo da i mi budemo tako tretirani - kazao je Željko Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana