Krave simentalke pune kućni budžet

Goran Perić
Krave simentalke pune kućni budžet

MILIĆI - Milićki farmeri u toku prošle godine proizveli su i prodali oko 200.000 litara kravljeg mlijeka. U resornim opštinskim službama smatraju da je to dobar rezultat, s obzirom da je tek u 2008. u Milićima počeo organizovan otkup mlijeka.

Viši stručni saradnik za razvoj stočarstva u Opštini Milići Dejan Golić kaže da je uspostavom otkupnih stanica u naseljima Milići, Supač Polje, Lukić Polje, Žutica i Cerska sve više onih koji se interesuju za bavljenje ovom djelatnošću.

- U saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Regionalnom savjetodavnom grupom iz Bratunca organizovali smo stručna predavanja za potencijalne proizvođače. Takođe, opština i UNDP obezbijedili su značajne podsticaje za proizvođače - istakao je Golić.

Proizvodnjom mlijeka u Milićima bavi oko 100 poljoprivrednika, koji imaju oko 200 grla. U resornoj opštinskoj službi vjeruju da će taj broj rasti srazmjerno povećanju podsticaja, omogućavanju povoljnih kredita proizvođačima i otvaranju novih otkupnih punktova. Poljoprivrednik Tomo Cvetković kaže da su on i supruga Vera "preko noći" ostali bez posla, i to je bio glavni razlog da krenu sa proizvodnjom mlijeka.

- S obzirom da smo bili neiskusni, dosta su nam pomogli drugi farmeri, stručne službe opštine, a u posljednje vrijeme i međunarodne organizacije. Krenuli smo s ledine i malo-pomalo došli smo do ovoga što danas imamo - istakao je Cvetković.

Za jednu godinu, Cvetkovići su formirali solidnu stočarsku farmu, čiji okosnicu danas čini osam rasnih grla, od kojih su tri najbolje simentalske rase. U međuvremenu, prošli su fazu edukacije i organizovanja vlastite proizvodnje stočne hrane.

- Početak je bio dobar. Međutim, sredinom 2008. imali smo problema sa otkupljivačem iz Kalesije, firmom "Ađelika", koja nije poštovala ugovor o otkupu i koja nam i dan danas duguje za 17.000 litara isporučenog mlijeka. Ipak, nakon svih iskustava sadašnji posao ni u kom slučaju ne bih mijenjao - tvrdi Cvetković.

Opremanje farmi

Značajnu pomoć za opremanje farmi, a potom podršku u vidu premija po litru proizvedenog mlijeka, mljekari su imali i od opštine. UNDP im je obezbijedio dio opreme, posuđa i oko 50 tona koncentrata, a najavljeno je da će im donirati i muzne uređaje. Sve to ohrabruje mljekare da razmišljaju i o povećanju proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana