Kraljevi kumovi iz Vražalica nadomak Rogatice maštaju da obnove ognjište

Sreten Mitrović
Kraljevi kumovi iz Vražalica nadomak Rogatice maštaju da obnove ognjište

Rogatica - U šaš zarasla kuća porodice Andan iz rogatičkog sela Vražalice krije živopisnu priču o 13 djece od kojih je deveto, sin Petar bio kumče kralja Petra Drugog Karađorđevića.

Polubrat kraljevog kumčeta Predrag Andan godinama pokušava da obnovi ognjište koje je svjedočilo događajima koji su decenijama prepričavani u Rogatici i okolini.

- U našoj kući, nakon rođenja devetog djeteta 1939. godine, mog polubrata Petra, na krštenju je kumovao izaslanik kralja Petra. Bio je to, pričao je otac i stariji ljudi, veliki događaj ne samo za Vražalice nego i cijeli ovaj kraj. Uz prigodne poklone, mom ocu je ponuđeno imanje u Vojvodini. On je to odbio, ali i zamolio da se napravi škola u Vražalicama kako njegova i djeca ostalih iz našeg sela i okoline ne bi kilometrima pješačila u druga mjesta do škole - priča Andan dodajući da ga žeđ za zavičajem sve više vuče starom ognjištu.

- U staroj kući oživjela bi sjećanja na sve što se u njoj dešavalo decenijama unazad. Mog polubrata Petra čitav život pratio je usud kraljevog kumčeta, zbog čega se odselio u Zenicu i tamo sa porodicom ostao sve do smrti 2007. godine -  rekao je Andan.

Da Predrag ozbiljno računa na povratak u svoj zaselak Zarđe, pokazuje i voćnjak u kome je već posađeno 400 sadnica jabuka i više od 100 sadnica krušaka, dunja, višanja, trešanja i pitomog lješnika. Uz to je sa rođakom Dragomirom Andanom, ministrom policije RS u penziji, pripremio teren za izgradnju vodovoda, ako struja u skorije vrijeme stigne u selo.

Putevi

Povratak u Vražalice pomaže i Šumsko gazdinstvo "Sjemeć" iz Rogatice popravkom šumskog puta koji vodi do ovog sela.

- To se zove podrška povratku i mi smo im na tome zahvalni - rekao je Dragomir Andan koji sa ostatkom porodice Andan nastoji da održava puteve do rodnog mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana