Краљеви кумови из Вражалица надомак Рогатице маштају да обнове огњиште

Сретен Митровић
Краљеви кумови из Вражалица надомак Рогатице маштају да обнове огњиште

Рогатица - У шаш зарасла кућа породице Андан из рогатичког села Вражалице крије живописну причу о 13 дјеце од којих је девето, син Петар био кумче краља Петра Другог Карађорђевића.

Полубрат краљевог кумчета Предраг Андан годинама покушава да обнови огњиште које је свједочило догађајима који су деценијама препричавани у Рогатици и околини.

- У нашој кући, након рођења деветог дјетета 1939. године, мог полубрата Петра, на крштењу је кумовао изасланик краља Петра. Био је то, причао је отац и старији људи, велики догађај не само за Вражалице него и цијели овај крај. Уз пригодне поклоне, мом оцу је понуђено имање у Војводини. Он је то одбио, али и замолио да се направи школа у Вражалицама како његова и дјеца осталих из нашег села и околине не би километрима пјешачила у друга мјеста до школе - прича Андан додајући да га жеђ за завичајем све више вуче старом огњишту.

- У старој кући оживјела би сјећања на све што се у њој дешавало деценијама уназад. Мог полубрата Петра читав живот пратио је усуд краљевог кумчета, због чега се одселио у Зеницу и тамо са породицом остао све до смрти 2007. године -  рекао је Андан.

Да Предраг озбиљно рачуна на повратак у свој заселак Зарђе, показује и воћњак у коме је већ посађено 400 садница јабука и више од 100 садница крушака, дуња, вишања, трешања и питомог љешника. Уз то је са рођаком Драгомиром Анданом, министром полиције РС у пензији, припремио терен за изградњу водовода, ако струја у скорије вријеме стигне у село.

Путеви

Повратак у Вражалице помаже и Шумско газдинство "Сјемећ" из Рогатице поправком шумског пута који води до овог села.

- То се зове подршка повратку и ми смо им на томе захвални - рекао је Драгомир Андан који са остатком породице Андан настоји да одржава путеве до родног мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана