Краљева столица и кугла мистерије Жепе

Сретен Митровић
Краљева столица и кугла мистерије Жепе

Рогатица - Подручје Жепе у општини Рогатица обилује бројним културно-историјским знаменитостима које привлаче љубитеље археологије, али и све већи број туриста.

Уз Андрићев мост на Жепи и Реџеп-пашину кулу са ореолом националних споменика, ту су бројни стећци и средњовјековни град Вратар који је, како биљеже историчари, био средиште жупе у ком је столовала властела Дрињачићи и Ковачевићи. Остаци Вратара још су добро видљиви, али пажњу, углавном путника намјерника, посебно привлаче "краљев сто" или велика столица и мала камена столица.

Велика столица је камена громада која је исклесана тако да има сједиште, наслон за леђа и дио наслона за руке. Висока је око 130 центиметара и окренута према сјеверу, односно јужној улазној капији некадашњег града.

- Испред столице има много заравњеног простора, па се претпоставља да се ту некада зборовало, а говоре је, мјерећи по ововременским понашањима, држао ко други, него властелин - казују мјештани села Вратар које је смјештено на падинама истоименог брда на којем је некад био град Вратар.

Недалеко од краљеве или велике столице, налази се и друга, мала столица, која је лошије урађена или је временом оштећена.

Подручје Жепе обилује и другим свједоцима времена на шта озбиљно рачунају туристички радници у Рогатици. Ту је и занимљива камена кугла са патином која асоцира на давно прошла времена. Кугла сада украшава двориште Суље Куловца у селу Жепа. Овај пензионер и повратник у Жепу каже да је кугла саставни дио инвентара у његовом дворишту.

- Ни сам не знам како се и када "докотрљала" у наше двориште. Отац ми је причао да је "испливала" у непосредној близини Реџеп-пашине куле, која је надомак моје куће. Убијеђен сам да се ту налази и много других археолошких остатака из 17. вијека из кога потиче овај споменик културе. Међутим, све то сада пропада као и сама кула којој је у посљедњем рату изгорио кров и зуб времена немилосрдно је уништава  иако је и она проглашена националним спомеником у БиХ - казао је Куловац.

Од каквог је камена кугла направљена и чему је служила овдје нико не зна, а до тог одговора желе да дођу и у Туристичкој организацији општине Рогатица.

- На потезу су археолошки и други стручњаци Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа - рекао је директор Туристичке организације Небојша Голић уз напомену да је и овај рариретни археолошки предмет регистрован и као својеврсна атракција уврштен у туристичку понуду овог краја.

Проклета Јерина

Према предању, град Вратар је зидала Проклета Јерина, а заузео га је и разорио Реџеп-паша. На супротној обали Жепе постоји кула, за коју се каже да је Реџеп-пашина.

Мјештани причају да постоји легенда да је камена столица на Вратару престоље краљице Јерине. Народ је ову краљицу називао и Проклета Јерина због вјеровања да је сваку ноћ узимала другог мушкарца, те би га још прије јутра убијала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана