Krajiškom pjesmom čuvaju identitet

Cvija Mrkonjić
Krajiškom pjesmom čuvaju identitet

Drvar - Trećem saboru krajiške pjesme, koji je održan na platou ispred Radničkog doma u Drvaru, prisustvovalo je nekoliko hiljada posjetilaca.

Ova manifestacija, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika, u četvrtak uveče okupila je srpske povratnike iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca, iz opština u RS, ali i raseljene Krajišnike iz Srbije i inostranstva. Otvarajući sabor Dodik je pozvao Srbe na sabornost i jedinstvo, te da budu jaki u ovom dijelu FBiH.

- Želim da ovaj sabor krajiške pjesme razgali dušu i ojača vaše uvjerenje da ovdje ima smisla i potrebe da se živi -  rekao je Dodik i dodao da ovaj sabor treba da očuva identitet Srba.

- Ovo je dobar povod da se okupimo i da se čuje za Drvar i čitav ovaj srpski kraj, koji je preživio golgotu i stradao u proteklom otadžbinskom ratu - istakao je Dodik.

On je rekao da je okupljanjem srpski narod pokazao da želi da se vrati na svoja ognjišta. Dodik je podsjetio da je srpski narod kroz istoriju uvijek težio jedinstvu i slozi.

Inicijator ove manifestacije i predsjednik Organizacionog odbora, rođeni Drvarčanin Nikola Špirić, koji je i ministar finansija i trezora BiH, rekao je da ovaj sabor i dalje treba da se razvija i okuplja ljude.

- Ovo je prvi put od povratka Srba u ovaj kraj da je došlo ovoliko ljudi, napravili smo nešto što ovaj narod voli. Deset hiljada ljudi odavde šalje poruku da je ovo i više od pjesme, da ovdje žive ljudi, da imaju svoje potrebe, da trebaju radna mjesta, da imaju svoje slave, veselja, tugovanja - rekao je Špirić.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije rekao je da je Sabor krajiške pjesme pokazao da srpski narod na ovaj način promoviše ono što je najbolje u njemu i oko njega.

Izvođači

Na manifestaciji je nastupio veliki broj pjevačkih grupa i samostalnih izvođača, među kojima su bili "Runolist", "Grmeč", "Janjski sokolovi", "Goci bend", Radmilo Zekić, Goci i Lazo, braća Lekić, Savo i Ljubiša, "Kapi zavičaja", "Lazarevo jato", "Srpska tromeđa", Boba Karanović, Vlatka Karanović, "Krajina", a kao specijalni gosti Ćana, Marinko i Marko Rokvić. Saboru su prisustvovali i načelnici opština Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana