Kraj patnji sa snabdijevanjem vodom u 30 opština RS

Milijana Latinović
Kraj patnji sa snabdijevanjem vodom u 30 opština RS

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nastavilo je i ove godine realizaciju projekta "Vodosnabdijevanje i sanitacija" u 30 opština Srpske.

U ministarstvu su rekli da je do sada izgrađeno 313 kilometara cjevovoda vodovodne mreže, potom dva bunara za snabdijevanje naselja vodom, 15 rezervoara vode za piće i 24 pumpne stanice. Ističu da su u opštinama Krupa na Uni i Ribnik svi radovi završeni. U ostalim opštinama u toku je realizacija po fazama kako je projektom predviđeno.

- Urađeno je 1.500 novih kućnih priključaka i ugrađeno 3.800 vodomjera - rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je u okviru projekta izgrađeno i deset kilometara kanalizacione mreže i izvedeno oko 160 kućnih priključaka.

Da je voda pokretač života, najbolje znaju oni koji su zahvaljujući uspješnoj realizaciji ovog projekta dobili šansu da unaprijede proizvodnu djelatnost i obezbijede normalan život svojim sugrađanima.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković kazao je da je na vodovodnu mrežu priključeno 250 potrošača, a do kraja godine planirano je priključenje njih još 80.

- Stanovništvo se godinama patilo bez vode. Iako nam je priroda obezbijedila uslove za razvoj stočarstva i ratarstva, bez vode je to bilo teško - rekao je Kličković napominjući da voda sada znači preporod za ovaj kraj.

Dodao je da je vodovod prošao kroz sve zaseoke, te da su za potrošače koji još nisu priključeni na mrežu obezbijeđeni hidranti kako bi im olakšali snabdijevanje vodom.

Zahvaljujući uspješnoj realizaciji projekta i mještani naselja Previja, Donji Ribnik i Zableće u opštini Ribnik dobili su vodu.

- Projektom će biti poboljšani higijenski i zdravstveni uslovi stanovnika u ovim područjima koji do sada nisu imali vodu odgovarajućeg kvaliteta - rekao je šef Odsjeka za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Ribnik Nikola Stojanović.

Napomenuo je da je vodovod u potpunosti završen, te da očekuju izvještaj komisije o obavljenom tehničkom pregledu kako bi mogli izdati upotrebnu dozvolu.

- Projektom je planirano 195 novih priključaka, a priključivanje krajnjih korisnika obaviće Komunalno preduzeće "Ribnik" a.d. - dodao je Stojanović.

Potrošnja

Istraživanja pokazuju da svakog dana prosječno domaćinstvo potroši do 50 litara vode, a jedan od šest ljudi na Zemlji nema potrebnu dnevnu količinu vode.

Od posljedica nedostatka vode svakodnevno umre 3.800 djece.

Šta je do sada urađeno

VODOVOD

15 rezervoara

24 pumpne stanice

1.500 kućnih priključaka

3.800 vodomjera

KANALIZACIJA

10 kilometara

160 kanalizacionih priključaka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana