Козарска Дубица у старим проблемима: Нова тужба однијела 870.000 КМ

Милијана Латиновић
Козарска Дубица у старим проблемима: Нова тужба однијела 870.000 КМ

Козарска Дубица - Стари дугови, који су ових дана дошли на наплату, стварају велике проблеме у буџету Козарске Дубице, а посљедња у низу пресуда однијела је из локалне касе скоро 870.000 марака, због чега је спорна исплата плата и бројних социјалних давања.

Општинска управа Козарске Дубице саопштила је да су на основу пресуде у извршном поступку 25. јануара наплаћена потраживања "АРС" компаније из ове општине у износу од 869.476 КМ.

- Стварни потражилац наплаћених средстава је компанија "Слога", а потраживања су пренесена након судске пресуде по основу неплаћене фактуре из 2012. године од 249.554 марке. Истом пресудом обрачуната је камата и судски трошкови у износу од 619.921 КМ - наведено је у саопштењу.

Додају да је по основу пресуда у посљедњих годину и по исплаћено више од 1,4 милиона марака, што је довело до веома тешке финансијске ситуације у овој општини.

- Посљедица тога је немогућност да даље буду финансирани борачко-инвалидске категорије, домови за незбринуту дјецу, стипендије за студенте, као и остале социјалне категорије и плате буџетских корисника у локалној управи - наведено је у саопштењу.

Замјеник начелника Козарске Дубице Миле Злојутро потврдио је за "Глас Српске" да је ситуација у овој локалној заједници веома тешка.

- Једини излаз видимо у појачаној сарадњи са Владом Републике Српске и колико знам начелник општине интензивно ради на томе и надам се да ће сви проблеми ускоро бити ријешени - рекао је Злојутро.

Додао је да је буџет за ову годину усвојен, те да у локалној каси треба да се нађе око девет милиона марака, што је на нивоу прошлогодишњег буџета.

Одборник у Скупштини општине Козарска Дубица Јовица Шуман (СНСД) каже да је помоћ Владе Српске једина шанса да се та локална заједница извуче из кризе.

- Немамо ми од кога да тражимо помоћ него само од Владе. Нагомилали су се дугови и пресуде из ранијег периода. Немамо текућу ликвидност, јер нам сваки мјесец, да бисмо измирили све обавезе, недостаје око 150.000 марака - рекао је Шуман.

Додао је да и одборничке накнаде касне и да одборницима није исплаћено шест мјесечних примања.

Рачун Козарске Дубице блокиран је у октобру прошле године због тужбе по којој је управа требало да из буџета исплати 98.000 марака. Први човјек ове општине Раденко Рељић истакао је тада да ће од Народне скупштине РС тражити да буду заштићене локалне заједнице, којима због оваквих проблема пријети уништавање. Рељић није одговарао на позиве "Гласа Српске".

Смеће у граду

С обзиром на тешку финансијску ситуацију у Козарској Дубици истичу да нису у могућности да измире обавезе према комуналном предузећу које су планиране буџетом.

- То за посљедицу има задржавање смећа у граду и неодржавање улица - саопштили су из Општинске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана