Козарска Дубица: Традиционална смотра фолклора окупила бројну публику и извођаче

Срна
Козарска Дубица: Традиционална смотра фолклора окупила бројну публику и извођаче

Козарска Дубица - У Козарској Дубици одржана је 11. Смотра фолклора која у тој општини традиционално окупља бројне извођаче и публику, а најбоље кореографије представила су културно-умјетничка друштва из Новог Београда, Беле Паланке, Горњих Подградаца, Међеђе и домаћин манифестације - КУД "Уна" из Козарске Дубице.

Синоћња манифестација је почела дефилеом фолклорних група и ансамбала улицама Козарске Дубице све до Трга 11. Дубичке бригаде, гдје су се учесници представили кратким наступом, а затим је Смотру фолклора на спортском центру званично отворио начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро.


У име општине, Злојутро је поздравио учеснике манифестације, посебно госте из Новог Београда и Беле Паланке.

"Радује ме вечерас бројност публике, а поносан сам као начелник што у ове четири године општина није укинула ниједну од манифестација и што је успјела да их све организује. Поносан сам и на своје сараднике који успијевају да на најквалитенији начин организују манифестације, а посјећеност и заинтересованост наших суграђана је доказ да смо у томе успјели", рекао је Злојутро.

Директор Јавног предузећа "Центар за информисање и културу" Дијана Кондић изјавила је да то предузеће једанаести пут организује Смотру фолклора, које је једна од најљепштих и најпосјећенијих манифестација у тој општини.

"Срећни смо што сваке године ова манифестација има бројну публику и учеснике посебно зато што је њен циљ очување традиционалне пјесме и игре, а овом приликом захваљујем свим културно-умјетничким друштвима која су се одазвала овогодишњој манифестацији", рекла је Кондићева.

Она је додала да је за ову годину специфичан и хуманитарни карактер манифестације.

"Настојимо да анимирамо наше грађане да сви заједно помогнемо акцију прикупљања новчаних средстава за лијечење Именка Хрњака, самохраног оца два дјечака од 10 и 13 година, који се бори са Биргеровом болешћу, ријетким обољењем артерија и вена, отвореним ранама на нози и сталним боловима", нагласила је Кондићева, те позвала Дубичане да се укључе акцију у складу са могућностима.

У оквиру Смотре фолклора организована је изложба ручних радова из кућне радиности жена дубичког краја, коју је припремила Туристичка организација општине Козарска Дубица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана