Kotorvaroški vatrogasci tužbom poništavaju otkaze

Marijana Miljić
Kotorvaroški vatrogasci tužbom poništavaju otkaze

Kotor Varoš - Trojica vatrogasaca koji su u avgustu otpušteni iz Vatrogasnog društva Kotor Varoš podnijeli su tužbu protiv društva čiji je starješina Nedeljko Sakan.

Sakan je podijelio otkaze dugogodišnjim i najiskusnijim radnicima Petku Božičkoviću, Radojku Keveroviću i Ljubi Popović jer nisu pristali da ih na silu prebaci u dimnjačare, jer za taj posao nisu kvalifikovani, dok s druge strane Vatrogasno društvo ostaje bez propisanog broja vatrogasaca. Sakan je prethodno protiv njih pokrenuo i disciplinski postupak, a iako su propusti za koje ih tereti nastali u julu već od juna im je bez donesene odluke disciplinske komisije počeo umanjivati platu za 20 odsto. On je Božičkovića i Keverovića optužio da nisu bili na radnom mjestu za vrijeme požara na staroj gradskoj deponiji u Kotor Varošu, a Popovića da ga je napao, iako je kotorvaroška policija prijavila upravo Sakana zbog napada na Popovića. Problemi između Sakana i trojice vatrogasaca uslijedili su nakon što su oni protiv njega podnijeli prijavu policiji za malverzacije i krčmljenje imovine Vatrogasnog društva, na osnovu koje je potom podnesen izvještaj tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu. Epilog svega bila je odluka da trojica vatrogasaca budu prekomandovana u dimnjačare, a kada su odbili da potpišu izmjene ugovora o radu, Sakan im je uručio otkaze.

Advokat otpuštenih vatrogasaca Jovana Kisin kaže da je tužba proslijeđena Osnovnom sudu u Kotor Varošu.

- Riječ je o tužbi koja se odnosi na povredu radničkih prava, zbog čega smo zatražili od suda da poništi rješenja o otkazima i isplati razliku u plati i sve neisplaćene naknade otpuštenim vatrogascima - kazala je Kisinova.

Vatrogasci kažu da nije bilo osnova da im starješina uruči otkaze i da je kompletan proces koji je pokrenut protiv njih bio pun propusta i nezakonitosti.

- Jasno je da nas je otpustio iz osvete jer smo ukazali na njegove kriminalne radnje i podnijeli prijavu policiji. Nijedan drugi razlog nije postojao da nam bude uručen otkaz, zbog čega smo se i odlučili na tužbu. Ovo je nezapamćen slučaj u Kotor Varošu. Pravda je, ako postoji, na našoj strani. Vjerujemo u rad suda i očekujemo da će postupiti s ciljem zadovoljenja pravde - kazao je Božičković i dodao da je Sakan privatizovao Vatrogasno društvo i da nije odustao od malverzacija ni poslije prijave koju je policija protiv njega podnijela tužilaštvu.

Sakan ističe da je pravo vatrogasaca da podnesu tužbu.

- Svako ima pravo da traži pravdu na svoj način. Vatrogascima koji su dobili otkaze sve naknade su isplaćene i prema njima nemamo nikakva dugovanja - kazao je Sakan.

Prijava

Grupa radnika Vatrogasnog društva Kotor Varoša podnijela je početkom jula prijavu policiji protiv Nedeljka Sakana, koga sumnjiče za razne nezakonitosti.

Radnici su u prijavi, između ostalog, naveli da je Sakan nanio veliku štetu Vatrogasnom društvu i da je prodao vatrogasni kamion bez ikakve zakonske procedure, da je uređivao svoju kuću na račun Vatrogasnog društva, da se koristi raznim zloupotrebama putem javnih nabavki i da otuđuje opremu i gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana