Kotor Varoša: Referendum pred fijaskom

Vedrana Kulaga
Kotor Varoša: Referendum pred fijaskom

Kotor Varoš - Republička izborna komisija (RIK) ocijenila je da postupak opoziva načelnika Kotor Varoša Dalibora Vučanovića nije u potpunosti sproveden u skladu sa zakonom i da su uočeni propusti i broj glasača kojima je uskraćeno pravo na izjašnjavanje mogli uticati na konačne rezultate referenduma na kojem je on opozvan.

Referendum za opoziv Vučanovića, koji je održan 30. novembra prošle godine, pokrenut je nakon što su novu skupštinsku većinu formirali SDS, PDP i SDA. Pravo glasa na referendumu imala su 21.473 birača od kojih 1.070 u inostranstvu. Na redovnim biračkim mjestima su se pojavila samo 6.133 što je bila najslabija izlaznost u poslijeratnom izbornom periodu, dok iz inostranstva nije stigao nijedan glas, jer je birački materijal upućen pred sami referendum. Za opoziv načelnika glasalo je 3.286, a protiv 2.795 birača tako da je Vučanović, koji je kadar SNSD-a, opozvan sa 491 glasom razlike.

U izvještaju RIK-a, koji je upućen Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, navedeno je da postoje očigledna neslaganja broja birača prema odluci CIK-a i izvodima iz Centralnog biračkog spiska koji su korišćeni u postupku opoziva sa podacima koje je navela Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika. Dodaje se da ta razlika nije razjašnjena ni u izvještaju Komisije.

- Ostalo je nejasno zašto je broj birača na redovnim biračkim mjestima manji za 466 od onog koji je utvrdio CIK i zašto je broj birača koji glasaju u odsustvu manji za 328 nego što je navedeno u odluci CIK-a - navedeno je u odluci RIK-a.

Prema navodima RIK-a, sporno je i slanje glasačkog materijala u inostranstvo jer je Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika dio pošiljki putem filijale "Pošta Srpske" u Kotor Varošu uputila samo dva dana prije referenduma, dok je pošiljka za sedam zemalja otpremljena 1. decembra, odnosno nakon referenduma.

- Iz izvještaja "Pošta Srpske" se vidi da je čak 925 pošiljki otpremljeno dan nakon dana određenog za izjašnjavanje tako da ovim biračima faktički nije pružena mogućnost izjašnjavanja, a broj glasača je mogao da utiče na konačne rezultate - utvrdio je RIK.

Vučanović i SNSD su ranije ukazivali da je odluka o opozivu i sprovođenju referenduma donesena bez utvrđenih izvora finansiranja. Novca nije bilo ni u budžetskoj rezervi s obzirom na to da je bio kraj godine i da je sanacija štete od poplava zahtijevala velike vanredne troškove. U posljednji čas donesena je odluka da novac bude obezbijeđen rebalansom budžeta za 2014. godinu smanjenjem naknada odbornicima. Besparica je uticala na to da glasački materijal u inostranstvo bude upućen kasno.

Vučanović je rekao da izvještaj RIK-a potvrđuje da su referendum pratile brojne nepravilnosti na koje je ukazivao i uoči i nakon izjašnjavanja birača.

- Potvrdilo se da grupa koja je pokrenula cijelu tu priču nije radila ništa u skladu sa zakonom i propisanim procedurama. Želja za vlašću i žurba su preovladale, a sada se pokazuje da nisu ispravno postupali - rekao je Vučanović i izrazio očekivanje da će CIK potvrditi odluku RIK-a.

U CIK-u su kazali da su primili izvještaj RIK-a i da će on biti razmatran iduće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana