Котор Варош пред потпуним колапсом

Ведрана Кулага
Котор Варош пред потпуним колапсом

Котор Варош - Котор Варош се налази пред потпуном финансијском блокадом, а уколико буџет за 2015. годину или нова одлука о привременом финансирању не буду усвојени до уторка, услиједиће обустава свих исплата из општинске касе.

Котор Варош је једна у низу општина у РС које од почетка ове године преживљавају на привременом финансирању, јер нису усвојиле буџет за текућу годину. Одлукама Скупштине општине до сада је три пута по мјесец продужавано привремено финансирање. Которварошка јавност је узнемирена након што одборници у четвртак нису ни разматрали продужење привременог финансирања, иако постојећа одлука истиче 31. марта. Ако одлука до тада не буде продужена или евентуално усвојен буџет за цијелу годину, биће блокиране исплате плата запосленим у јавној управи, помоћи социјалним категоријама становништва, стипендија студентима и свих осталих издвајања из општинске касе.

Проблем са буџетом дио је укупне политичке кризе у Котор Варошу, која је почела у другој половини прошле године распадом скупштинске већине и формирањем нове. Након што су већину формирали СДС, ПДП и СДА услиједило је експресно покретање процедуре за опозив начелника општине Далибора Вучановића из СНСД-а и потпуна блокада рада општинске администрације. Вучановић је опозван на референдуму, али је Централна изборна комисија БиХ утврдила да је тај процес због низа пропуста био незаконит и да он остаје начелник. Расплет политичке кризе, међутим, није на помолу, јер Вучановић нема подршку скупштинске већине.

Вучановић каже да је општина запала у велике проблеме и апелује да што прије буду превазиђене политичке размирице распламсане одлуком о његовом опозиву.

- Дијели нас неколико корака од тоталног колапса. Крајње је вријеме да се сви уозбиље да не би биле заустављене исплате плата и осталих давања из буџета. Важно је да се настави живот у општини, јер је референдум коначно добио епилог. Ако остане овакво стање, од 1. априла ће све бити потпуно блокирано - рекао је Вучановић, који ће затражити и помоћ Владе РС у превазилажењу проблема.

Он је истакао да је проблем што скупштинска већина сада не жели да продужи привремено финансирање ни за мјесец, како је до сада чинила.

- Због тога је на помолу тотална блокада. Предлагао сам буџет и позивао на договор, али они једноставно не желе да усвоје буџет, иако немају никакве конкретне замјерке на приједлог - рекао је Вучановић.

У странкама које чине скупштинску већину кажу да ништа не знају до понедјељка. Предсједник Општинског одбора ПДП-а Миодраг Петровић каже да начелник мора да пронађе рјешење да би општина функционисала.

- Појединци не желе компромис. Откад је покренут опозив, начелник не долази на сједнице Скупштине. Да је дошао на посљедњу сједницу, можда би био усвојен буџет или одлука о привременом финансирању. Нећемо да расправљамо о буџету ако он није присутан - рекао је Петровић.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Недељко Гламочак каже да дневним редом Скупштине није било планирано разматрање продужења одлуке о привременом финансирању, јер у вријеме заказивања сједнице није био познат исход референдума о опозиву Вучановића.

- У оквиру скупштинске већине размотрићемо шта ћемо чинити да не би испаштали грађани - рекао је Гламочак.

На основу досадашњих одлука о привременом финансирању општина је имала на располагању 390.000 КМ мјесечно, али због изостанка буџета нису могућа никаква капитална улагања.

Опозив без граница

Иако је Централна изборна комисија БиХ недавно донијела коначну одлуку према којој Далибор Вучановић остаје начелник, скупштинска већина је задужила предсједника Скупштине општине Ибрахима Палића из СДА да поднесе апелацију Уставном суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана