Котор Варош: Незаконита забрана градње “Славуљици”

Милијана Латиновић
Котор Варош: Незаконита забрана градње “Славуљици”

Котор Варош - Скупштина општине Котор Варош изашла је из законских оквира усвајањем одлуке о приступању изради регулационог плана “Топоље 1” којом је предвиђена трогодишња забрана грађења на парцели у власништву теслићке компаније “Славуљица”.

Прије стављања те одлуке на дневни ред општина је затражила став Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС у вези са примјеном дијела Закона о уређењу простора и грађењу који се односи на забрану градње. Законом је прописано да се одлуком о приступању изради регулационог плана или урбанистичког пројекта може утврдити забрана грађења за нову изградњу од максимално три године од доношења одлуке само ако је плански период постојећег плана истекао или ако је у супротности са планом вишег реда.

- С обзиром на то да за конкретно подручје не постоји донесен регулациони план, мишљења смо да приликом израде одлуке о приступању изради регулационог плана не постоји могућност примјене наведене одредбе. У конкретном случају постојећим урбанистичким планом насеља треба да буде утврђена обавеза израде регулационог плана за предметно подручје како би могли ићи у процедуру његове израде доношењем одлуке о приступању изради - наведено је у допису који је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију упутило начелнику општине Котор Варош Зденку Сакану.

Компанија “Славуљица” посједује ланац бензинских пумпи и трговачких центара и план јој је да прошири пословање у Котор Варошу, због чега је купила земљиште и започела прикупљање документације за изградњу објеката. Земљиште се налази на улазу у Котор Варош из правца Бањалуке, а према незваничним информацијама, против изградње пословног центра дуже вријеме лобира неколико которварошких привредника.

Спорну одлуку о приступању изради регулационог плана “Топоље 1” половином маја је једногласно усвојило свих 25 присутних одборника которварошког парламента. “За” су гласали одборници ПДП-а, који је иницирао доношење ове одлуке, а придружили су им се и коалициони партнери СДС, ДНС, СДА и СП, те опозициони СНСД и један од два одборника коалиције ХДЗ БиХ-ХНС БиХ. Други одборник хрватске коалиције и једини представник Уједињене Српске нису присуствовали сједници. Одлука је усвојена тек из другог покушаја јер је прије тога одгођена сједница Скупштине општине усљед недостатка подршке коју су јој тада пружали само ПДП и ДНС.

Иако мишљење министарства није обавезујуће за локалну власт, власник компаније “Славуљица” Милорад Славуљица каже да је оно потврдило став да је одлука о забрани градње незаконита.

- Све су незаконито и смишљено урадили. Треба да ми дозволе градњу, јер сам све урадио по закону и прописима. Упркос томе, два пута сам добио одбијеницу за грађевинску дозволу и урбанистичко-техничке услове. Већ сам уговорио и изградњу објеката, све је припремљено и само треба да монтирамо. Све је то сукоб пословних интереса. Уложио сам жалбу на рјешење о забрани градње, а спремамо и тужбу против општине Котор Варош - рекао је Славуљица и подсјетио да му због ове одлуке општине Котор Варош пропада инвестиција вриједна десет милиона марака.

Сакан ни јуче није одговарао на телефонске позиве, а о овом случају се није изјашњавао од када је стављен на дневни ред парламента.+++

Пословни центар

Милорад Славуљица је истакао да је у Котор Варошу купио парцелу од 15 дунума коју је платио милион марака. Планирао је да на њој изгради робну кућу, свадбени салон, стовариште грађевинског материјала, бензинску пумпу и ауто-праоницу и да у првој фази запосли 55 радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана