Kotor Varoš: Finansijska blokada zbog političke igre

D. Kerezović, V. Kulaga
Kotor Varoš: Finansijska blokada zbog političke igre

Kotor Varoš - Skupština opštine Kotor Varoš produžila je finansijsku agoniju u toj lokalnoj zajednici skinuvši sa dnevnog reda posljednje sjednice prijedlog budžeta za 2015. i usvojivši po drugi put u ovoj godini odluku o jednomjesečnom privremenom finansiranju.

Odluka o privremenom finansiranju biće na snazi do kraja februara, što znači da će na raspolaganju biti 390.000 KM, ali neće biti moguća nikakva kapitalna ulaganja i novac će biti trošen u skladu sa potrošnjom iz istog mjeseca prošle godine. Kotor Varoš je na isti način preživljavao i u januaru, jer novoformirana skupštinska većina, koju čine SDS, PDP i SDA, a koja ne podržava načelnika opštine Dalibora Vučanovića iz SNSD-a, ni tada nije prihvatila predloženi budžet za 2015. godinu. Iako je ustaljena praksa da se u slučajevima kada nije usvojen budžet za tekuću godinu donose odluke o privremenom finansiranju za tri mjeseca, u Kotor Varošu to nije slučaj, a jedan od glavnih razloga je što skupštinska većina čeka konačnu odluku o referendumu za opoziv načelnika.

S obzirom na to da je Republička izborna komisija (RIK) ocijenila da postupak opoziva Vučanovića nije u potpunosti sproveden u skladu sa zakonom i da su uočeni propusti koji bi mogli uticati na konačan rezultat, političko-finansijska kriza u Kotor Varošu bi u slučaju da takav stav naredne sedmice potvrdi i Centralna izborna komisija BiH mogla da potraje. Vučanović zbog toga apeluje na usvajanje predloženog budžeta za 2015. godinu, navodeći da su za cijelu opštinu štetne odluke o jednomjesečnom privremenom finansiranju.

- Igranje sa budžetom ne može nikome donijeti koristi, ali može svim građanima uzrokovati štetu, jer privremeno finansiranje zaustavlja sve planirane investicije. Na vrijeme sam prošle godine predložio budžet, ali jednostavno ne žele da ga usvoje iako nemaju nijednu konkretnu zamjerku na njega - istakao je Vučanović.

On kaže da mjesečno produžavanje odluke o privremenom finansiranju dokazuje da skupštinska većina ne zna šta radi.

- Oni misle da, ako imaju skupštinsku većinu, mogu svijet da okrenu naopako. Misle da su svemoćni, a u stvari se bave političkim igrarijama i inate se. Treći put povlače prijedlog budžeta sa dnevnog reda, a da ga uopšte nisu razmatrali. Time pokazuju inat, neznanje, nesposobnost i da su potpuno izgubili kompas - rekao je Vučanović.

Potpredsjednik Skupštine opštine iz SDS-a Slavko Đukić kaže, međutim, da nema ništa sporno u novom jednomjesečnom produženju privremenog finansiranja, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi lokalna zajednica.

- Idemo tako iz mjeseca u mjesec, a možemo ići do šest mjeseci. Vidjećemo šta će biti dalje - rekao je Đukić, ne želeći detaljnije da govori o krizi u Kotor Varošu.

Šef Kluba odbornika PDP-a Radenko Čupić vjeruje da će budžet biti usvojen u februaru, kada bude stavljena tačka na referendum o opozivu načelnika koji je sproveden 30. novembra prošle godine.

Ekonomisti ističu da je privremeno finansiranje poželjno samo u krajnjoj nuždi, jer je štetno.

- Odlukama o privremenom finansiranju lokalnim zajednicama se omogućava bukvalno da dišu na škrge na uštrb razvoja opštine kroz investicije i druge projekte - istakao je član Udruženja ekonomista RS "SNjOT" Miloš Todorović.

Nastavljene smjene

Nova skupštinska većina nastavila je, na sjednici održanoj u srijedu, sa smjenama kadra SNSD-a koji je predvodio prethodnu većinu. Nakon što nisu usvojeni izvještaji o radu, razriješeni su članovi upravnih odbora u ustanovama čiji je osnivač opština. Članovi upravnih odbora su razriješeni u Centru za socijalni rad, Narodnoj biblioteci, Centru za kulturu, sport i informisanje i Domu zdravlja "Sveti Pantelejmon". Odbornici su imenovali privremene članove upravnih odbora i donijeli odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor novih članova tih tijela u navedenim ustanovama. Izvještaj o radu usvojen je samo za vrtić "Larisa Šugić", a zanimljivo je da je na njegovom čelu kadar SDS-a.

Čupić se povukao

Radenko Čupić je na početku posljednje sjednice obavijestio Skupštinu da ne želi više da bude predsjednik Kluba odbornika PDP-a i da se povlači iz komisija za izbor i imenovanje i propise. Iako je tu odluku opravdao zdravstvenim i drugim razlozima, izvor "Glasa Srpske" iz kotorvaroškog PDP-a rekao je da je Čupić nezadovoljan stanjem u stranci, a posebno što sve odluke bez konsultacija sa stranačkim organima donosi trio - Velimir Sakan, Miodrag Petrović i Vladimir Bibić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana