Kosu za oboljelu djecu darovalo 143 humanista

Milijana Latinović
Kosu za oboljelu djecu darovalo 143 humanista

Banjaluka - Osmijehe na licima mališana kojima opaka bolest krade djetinjstvo izmamili su brojni humanisti koji su podržali akciju besplatnog šišanja i doniranja kose, a zahvaljujući kojoj će biti napravljene perike za djecu oboljelu od raka.

Lavina pozitivne energije obasjala je banjalučki Trg Krajine, gdje je u subotu održana ova akcija, u kojoj je ošišano 97 građana iz svih krajeva Srpske. Prikupljene su 143 kose, jer su mnogi donijeli već ranije ošišanu kosu. Na frizerskim stolicama smjenjivali su se muškarci i žene svih uzrasta, a najmlađi donator bila je petogodišnjakinja koja je na ovaj način podržala svog brata i sve oboljele djevojčice i dječake. 

Akcija je dio projekta “Moja kosa - tvoja kosa”, koju je  organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” iz Banjaluke i Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” iz Sarajeva. Donatori mogu biti svi koji imaju kosu dužu od 30 centimetara, a koja nije hemijski tretirana. Nikolini Cvijanović nije bilo teško da dođe čak iz Stanara jer je bila vođena najljepšim ciljem.

- Čim sam saznala za akciju, odlučila sam da doniram kosu. Moja kosa će narasti, a znam da ću ovim gestom nekoga usrećiti - rekla je ona.

Iako je godinama prepoznatljiva po dugoj, njegovanoj kosi spletenoj u pletenicu, Gorana Vukičević se nijednog trenutka nije dvoumila da li da učestvuje u ovoj akciji. Ona je odlučila da se odrekne svoje duge kose kako bi mališanima poklonila osmijeh.

- Mali borci zaslužuju naše divljenje i ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. Nadam se da će ova akcija njima i njihovim roditeljima pokazati da nisu sami i pružiti im snagu za nove životne pobjede - kazala je ova mlada Banjalučanka koju, uz osmijeh, sada krasi i kratka paž frizura.

Upravnica “roditeljske kuće”, čiji su kapaciteti trenutno popunjeni, Katica Kerkez rekla je da je ovo prilika da se skrene pažnja javnosti na djecu koja se suočavaju sa malignim oboljenjima.

- Toj djeci i njihovim roditeljima potrebna je podrška svih nas. Prema nekim procjenama, u Srpskoj svake godine oboli oko 70 mališana od ove opake bolesti - rekla je Kerkez.

Ona je dodala da je za jedno dijete koje ima privremeni gubitak kose potrebno oko osam donatora za periku, dok, nažalost, kod djevojčica i dječaka koji imaju trajni gubitak kose treba i do 18 donatora kose.

- Čak je i jedna sedamdesetogodišnjakinja donirala pletenicu ošišanu prije nekoliko decenija, a jedna djevojka je došla iz Njemačke i donijela kosu - rekla je Kerkez.

Direktor Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” Fikret Kubat kazao je da je “zlatni septembar” mjesec podizanja svijesti o raku i prilika da svi pokažemo humanost.

- Psiho-socijalna podrška je veoma važna jer djeca gubitak kose  teško podnose. Doniranjem kose, donirate dio sebe. Do sada smo prikupili više od 1.300 kosa širom BiH - rekao je Kubat.

Akciju su podržali i pjevačica Vanja Mišić i glumac Enis Bešlagić. +++

Akcija u Mostaru

Fikret Kubat je istakao da akciju šišanja i doniranja kose za izradu perika za djecu oboljelu od raka organizuju širom BiH.

- Iduća akcija biće organizovana u Mostaru 27. septembra, gdje takođe očekujemo veoma veliki odziv građana - rekao je Kubat.

Iz udruženja podsjećaju da svi koji nisu u mogućnosti da učestvuju u ovim akcijama kosu mogu ošišati kod svojih frizera i donijeti u udruženja u Sarajevu ili Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana