Косу за обољелу дјецу даровало 143 хуманиста

Милијана Латиновић
Косу за обољелу дјецу даровало 143 хуманиста

Бањалука - Осмијехе на лицима малишана којима опака болест краде дјетињство измамили су бројни хуманисти који су подржали акцију бесплатног шишања и донирања косе, а захваљујући којој ће бити направљене перике за дјецу обољелу од рака.

Лавина позитивне енергије обасјала је бањалучки Трг Крајине, гдје је у суботу одржана ова акција, у којој је ошишано 97 грађана из свих крајева Српске. Прикупљене су 143 косе, јер су многи донијели већ раније ошишану косу. На фризерским столицама смјењивали су се мушкарци и жене свих узраста, а најмлађи донатор била је петогодишњакиња која је на овај начин подржала свог брата и све обољеле дјевојчице и дјечаке. 

Акција је дио пројекта “Моја коса - твоја коса”, коју је  организовало Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” из Бањалуке и Удружење “Срце за дјецу обољелу од рака” из Сарајева. Донатори могу бити сви који имају косу дужу од 30 центиметара, а која није хемијски третирана. Николини Цвијановић није било тешко да дође чак из Станара јер је била вођена најљепшим циљем.

- Чим сам сазнала за акцију, одлучила сам да донирам косу. Моја коса ће нарасти, а знам да ћу овим гестом некога усрећити - рекла је она.

Иако је годинама препознатљива по дугој, његованој коси сплетеној у плетеницу, Горана Вукичевић се ниједног тренутка није двоумила да ли да учествује у овој акцији. Она је одлучила да се одрекне своје дуге косе како би малишанима поклонила осмијех.

- Мали борци заслужују наше дивљење и ово је најмање што можемо учинити за њих. Надам се да ће ова акција њима и њиховим родитељима показати да нису сами и пружити им снагу за нове животне побједе - казала је ова млада Бањалучанка коју, уз осмијех, сада краси и кратка паж фризура.

Управница “родитељске куће”, чији су капацитети тренутно попуњени, Катица Керкез рекла је да је ово прилика да се скрене пажња јавности на дјецу која се суочавају са малигним обољењима.

- Тој дјеци и њиховим родитељима потребна је подршка свих нас. Према неким процјенама, у Српској сваке године оболи око 70 малишана од ове опаке болести - рекла је Керкез.

Она је додала да је за једно дијете које има привремени губитак косе потребно око осам донатора за перику, док, нажалост, код дјевојчица и дјечака који имају трајни губитак косе треба и до 18 донатора косе.

- Чак је и једна седамдесетогодишњакиња донирала плетеницу ошишану прије неколико деценија, а једна дјевојка је дошла из Њемачке и донијела косу - рекла је Керкез.

Директор Удружења “Срце за дјецу обољелу од рака” Фикрет Кубат казао је да је “златни септембар” мјесец подизања свијести о раку и прилика да сви покажемо хуманост.

- Психо-социјална подршка је веома важна јер дјеца губитак косе  тешко подносе. Донирањем косе, донирате дио себе. До сада смо прикупили више од 1.300 коса широм БиХ - рекао је Кубат.

Акцију су подржали и пјевачица Вања Мишић и глумац Енис Бешлагић. +++

Акција у Мостару

Фикрет Кубат је истакао да акцију шишања и донирања косе за израду перика за дјецу обољелу од рака организују широм БиХ.

- Идућа акција биће организована у Мостару 27. септембра, гдје такође очекујемо веома велики одзив грађана - рекао је Кубат.

Из удружења подсјећају да сви који нису у могућности да учествују у овим акцијама косу могу ошишати код својих фризера и донијети у удружења у Сарајеву или Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана