Košare prepune slatkih grozdova

Željka Kokot
Košare prepune slatkih grozdova

Banjaluka - Izuzetno uspješna berba grožđa u zapadnom dijelu Srpske završena je u prvim oktobarskim danima, dok će se u sunčanoj Hercegovini posljednji grozdovi slatkih plodova u košarama naći krajem ovog mjeseca.

Vinogradi u Srpskoj iznjedriće ove godine velike količine izuzetno kvalitetnog grožđa izuzetne slasti koje punoću ukusa i mirisa duguje velikom broju sunčanih dana.

Berba grožđa u Hercegovini još traje, a završetak sezone planiran je za kraj oktobra kada bi trebalo da budu ubrani posljednji grozdovi. Plodno tlo najjužnijih krajeva Srpske pogoduje uzgoju velikog broja sorti koje dozrijevaju u različito vrijeme pa se berba odvija u četiri perioda, od druge polovine avgusta sve do kraja oktobra.

Vinari ne kriju da im je period zrenja i branja grožđa najdraži dio godine jer predstavlja krunu njihovog mukotrpnog rada.

Predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Hercegovine i vlasnik vinarije "Vukoje" Obren Zoran Vukoje ističe da će ova godina ostati ispisana zlatnim slovima kao jedna od najuspješnijih u posljednjih 15 godina.

- Prinosi se u zavisnosti od sorte kreću od 800 grama do 1,4 kilograma po čokotu rodnijih sorti - kaže Vukoje i dodaje da je do sada ubrano oko 70 odsto grožđa.

Vinogradi "Vukoje" prostiru se na 30 hektara i u njima se uzgaja više od 10 sorti grožđa.

Berba u vinogradima "Jungić" kod Čelinca završena je u prvim oktobarskim danima, čime je beračka sezona u zapadnom dijelu Srpske okončana. Puno sunca i malo kiše u pravo vrijeme "zasladili" su grožđe pa se očekuje da će vino proizvedeno od ovogodišnje berbe pobrati brojne nagrade na vinarskim smotrama u narednim godinama.

Vlasnik vinarije "Jungić" Željko Jungić ističe da se prinosi i u najboljim godinama moraju kontrolisati kako bi se zadržao kvalitet ploda.

- Naši vinogradi zauzimaju šest hektara, a sa 18.000 čokota vrhunskih vinskih sorti ubrali smo u prosjeku od sedam do osam tona grožđa - kaže Jungić i naglašava da je u proizvodnji jako važno sprovesti sam proces do kraja na pravi način kako bi se od kvalitetne ulazne sirovine dobilo još kvalitetnije vino.

Novi Zakon o vinu

Narodna skupština RS usvojila je u septembru novi Zakon o vinu oko koga su se mjesecima lomila koplja jer su vinogradari iz Hercegovine zahtijevali zabranu proizvodnje vina od grožđa iz uvoza, dok su se vinari iz zapadnog dijela oštro protivili ovom prijedlogu.

Kako bi bio izbjegnut veći problem, doneseno je kompromisno rješenje jer je vinarima dat rok od pet godina da podignu nove zasade nakon čega će biti zabranjena proizvodnja domaćeg vina od uvezenog grožđa.

Zanimljivosti o berbi

grožđe ne treba brati po kiši, rosi i visokoj temperaturi

optimalna temperatura za berbu od 16 do 23 stepena

u roku od dva do tri časa nakon berbe grožđe se mora transportovati do mjesta prerade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana