Кошаре препуне слатких гроздова

Жељка Кокот
Кошаре препуне слатких гроздова

Бањалука - Изузетно успјешна берба грожђа у западном дијелу Српске завршена је у првим октобарским данима, док ће се у сунчаној Херцеговини посљедњи гроздови слатких плодова у кошарама наћи крајем овог мјесеца.

Виногради у Српској изњедриће ове године велике количине изузетно квалитетног грожђа изузетне сласти које пуноћу укуса и мириса дугује великом броју сунчаних дана.

Берба грожђа у Херцеговини још траје, а завршетак сезоне планиран је за крај октобра када би требало да буду убрани посљедњи гроздови. Плодно тло најјужнијих крајева Српске погодује узгоју великог броја сорти које дозријевају у различито вријеме па се берба одвија у четири периода, од друге половине августа све до краја октобра.

Винари не крију да им је период зрења и брања грожђа најдражи дио године јер представља круну њиховог мукотрпног рада.

Предсједник Удружења виноградара и винара Херцеговине и власник винарије "Вукоје" Обрен Зоран Вукоје истиче да ће ова година остати исписана златним словима као једна од најуспјешнијих у посљедњих 15 година.

- Приноси се у зависности од сорте крећу од 800 грама до 1,4 килограма по чокоту роднијих сорти - каже Вукоје и додаје да је до сада убрано око 70 одсто грожђа.

Виногради "Вукоје" простиру се на 30 хектара и у њима се узгаја више од 10 сорти грожђа.

Берба у виноградима "Јунгић" код Челинца завршена је у првим октобарским данима, чиме је берачка сезона у западном дијелу Српске окончана. Пуно сунца и мало кише у право вријеме "засладили" су грожђе па се очекује да ће вино произведено од овогодишње бербе побрати бројне награде на винарским смотрама у наредним годинама.

Власник винарије "Јунгић" Жељко Јунгић истиче да се приноси и у најбољим годинама морају контролисати како би се задржао квалитет плода.

- Наши виногради заузимају шест хектара, а са 18.000 чокота врхунских винских сорти убрали смо у просјеку од седам до осам тона грожђа - каже Јунгић и наглашава да је у производњи јако важно спровести сам процес до краја на прави начин како би се од квалитетне улазне сировине добило још квалитетније вино.

Нови Закон о вину

Народна скупштина РС усвојила је у септембру нови Закон о вину око кога су се мјесецима ломила копља јер су виноградари из Херцеговине захтијевали забрану производње вина од грожђа из увоза, док су се винари из западног дијела оштро противили овом приједлогу.

Како би био избјегнут већи проблем, донесено је компромисно рјешење јер је винарима дат рок од пет година да подигну нове засаде након чега ће бити забрањена производња домаћег вина од увезеног грожђа.

Занимљивости о берби

грожђе не треба брати по киши, роси и високој температури

оптимална температура за бербу од 16 до 23 степена

у року од два до три часа након бербе грожђе се мора транспортовати до мјеста прераде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана