Korice knjige čuvaju remek-djela ikonopisaca

M. L.
Korice knjige čuvaju remek-djela ikonopisaca

Beograd - Knjiga "Srpski ikonopis 1557-1690" autorke Miljane Matić predstavljena je u petak u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umjetnosti u Beogradu.

Skup je blagoslovio patrijarh srpski Irinej, a o knjizi su osim autorke, govorili i dopisni član SANU Miodrag Marković, đakon Dragan Vojvodić i upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve Vladimir Radovanović.

U knjizi, koju je predstavio Muzej SPC, prikupljeni su podaci o ikonama Srba ikonopisaca sa područja obnovljene Pećke patrijaršije čija se jurisdikcija protezala na teritoriju nekoliko današnjih zemalja odnosno Srbiju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, Bugarsku, Mađarsku i Slovačku. Popisane su i ikone iz ovog perioda koje su uništene ili nestale tokom ratnih zbivanja na prostoru Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije. Na 603 stranice čitaoci, uz oko 700 reprodukcija, imaju uvid u remek-djela majstora Longina, Georgija Mitrofanovića, Jovana, Andreje Raičevića, Radula i Dimitrija. Promociji je prisustvovao i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović. Sekretarijat za vjere RS, koji je jedan od izdavača ove knjige, je u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti RS početkom godine organizovao izložbu "Srpski ikonopis" na kojoj su bile izložene 43 ikone iz crkava i manastira sa područja BiH, rađene u toku 16, 17. i 18. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana