Корице књиге чувају ремек-дјела иконописаца

М. Л.
Корице књиге чувају ремек-дјела иконописаца

Београд - Књига "Српски иконопис 1557-1690" ауторке Миљане Матић представљена је у петак у Свечаној сали Српске академије наука и умјетности у Београду.

Скуп је благословио патријарх српски Иринеј, а о књизи су осим ауторке, говорили и дописни члан САНУ Миодраг Марковић, ђакон Драган Војводић и управник Музеја Српске православне цркве Владимир Радовановић.

У књизи, коју је представио Музеј СПЦ, прикупљени су подаци о иконама Срба иконописаца са подручја обновљене Пећке патријаршије чија се јурисдикција протезала на територију неколико данашњих земаља односно Србију, Црну Гору, БиХ, Хрватску, Македонију, Бугарску, Мађарску и Словачку. Пописане су и иконе из овог периода које су уништене или нестале током ратних збивања на простору Хрватске, БиХ и Косова и Метохије. На 603 странице читаоци, уз око 700 репродукција, имају увид у ремек-дјела мајстора Лонгина, Георгија Митрофановића, Јована, Андреје Раичевића, Радула и Димитрија. Промоцији је присуствовао и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић. Секретаријат за вјере РС, који је један од издавача ове књиге, је у сарадњи са Академијом наука и умјетности РС почетком године организовао изложбу "Српски иконопис" на којој су биле изложене 43 иконе из цркава и манастира са подручја БиХ, рађене у току 16, 17. и 18. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана