Контроверзни бањалучки професор Спасо Шакота добио отказ

Данијела Стоканић
Контроверзни бањалучки професор Спасо Шакота добио отказ

Бањалука - Спасо Шакота (59), који је због сексуалног узнемиравања ученица почетком октобра осуђен на шест мјесеци затвора, више није запослен у Технолошкој школи у Бањалуци, гдје је годинама радио као професор физичког васпитања.

То је за „Глас Српске“ потврдио директор бањалучке Технолошке школе Дејан Чутура, који је одлуку о прекиду радног односа донио након што је на адресу ове установе стигла судска пресуда.

Узнемиравање ученица, због чега је Шакота осуђен на шестомјесечну затворску казну, догодило се 2011. године, од када, према ријечима Чутуре, у овој школи није одржао ниједан час.

Додао је да је Шакота у овој школи радио од 1992. године, али је због здравствених проблема неријетко користио боловање.

- Рјешење о раскиду уговара са Шакотом потписано је у сриједу, у складу за законом и у прописаном року - казао је Чутура.

Ову одлуку руководства школе поздравили су и родитељи и ученици, истичући да је отказ контроверзном професору требало и много раније да се уручи.

Члан Савјета родитеља и предсједник Школског одбора у бањалучкој Технолошкој школи Небојша Митровић истакао је да су, чим су чули за први случај сексуалног узнемиравања ученица, били сагласни да Шакоти треба дати отказ у школи.

Међутим, како каже, бивши директор није имао слуха за њихов захтјев.

  • О овом случају смо расправљали све вријеме. Са професором је било немогуће прекинути уговор о радном односу, јер је, између осталог, готово стално био на боловању - казао је Митровић.

Експлозија

Испод Шакотиног „мерцедеса“ су 3. октобра, на дан када је осуђен због задовољавања полних страсти пред дјететом, експлодирале четири бомбе. Све се одиграло испред зграде код Ребровачког моста у Бањалуци, гдје је возило било паркирано. Усљед експлозије лакше су рањени Шакота и случајни пролазник, а ватра са Шакотиног аутомобила захватила је још четири возила, а оштећена су четири пословна простора и два стана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана