Konji u rogatičkoj ergeli gladni i zaboravljeni dočekuju zimu

Danijela Stokanić
Konji u rogatičkoj ergeli gladni i zaboravljeni dočekuju zimu

Banjaluka - Konji iz ergele "Borike" u Rogatici, koji su nekad predstavljali nacionalno blago BiH, gladni i zaboravljeni dočekuju zimu, jer o njima, kako tvrde u rogatičkom Zavičajnom udruženju "Borike", niko ne vodi brigu.

Upozoravaju da su rasni konji pasmine borički arapski i bosansko-brdski konj prepušteni sami sebi, bez adekvatnog smještaja i hrane.

To za njih, kako kažu, može biti fatalno, pogotovo u zimskom periodu.

- Mnogi su već u lošem zdravstvenom stanju. Prošle zime konje su u više navrata napadali vukovi, koji su im nanijeli teške povrede - kazali su u ovom udruženju.

Dodali su da je na planini Sjemeć, gdje su konji bili na ispaši, dvoje ždrebadi pojeli vukovi.

- Ni poslije mnogobrojnih apela i mnogih drugih aktivnosti stanovnika Borika nadležni ništa nisu preduzeli - kazali su u ovom udruženju.

Međutim, vlasnici ergele kažu da su tvrdnje udruženja ništa drugo nego seoske priče.

- Konji su u dobrom zdravstvenom stanju i o njima brinu ljudi koje plaćamo. Imaju hranu i borave vani, jer je riječ o takvoj vrsti životinja - kazala je supruga vlasnika ergele Zorana Šljivića, Nina Šljivić, koja je rekla da ne zna tačan broj konja na ergeli jer o tome vode brigu radnici. 

S obzirom na to da je ergela u privatnom vlasništvu, nadležnim institucijama su vezane ruke.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su, kako bi sačuvali ergelu, prošle godine imenovali komisiju koja je konstatovala da nema nadzora nad konjima i da nije obezbijeđena voluminozna hrana.

Osim toga, utvrđeno je da na ergeli imaju svega 44 grla, što je znatno manje u odnosu na prethodni pregled.

- Taj izvještaj je upućen Vladi RS, koja je zadužila Ministarstvo da realizuje određene aktivnosti, među kojima je i otkup konja uz pomoć "Šuma RS". Imajući u vidu da je ergela privatna imovina, vlasnik nije iskazao interesovanje za saradnju, zbog čega otkup konja radi njihove zaštite nije bio moguć - objasnili su u Ministarstvu.

Dodali su da je o tome obaviještena i Vlada.

- Na osnovu najnovijih dobijenih informacija o stanju pojedinih životinja na ergeli, upozoravamo vlasnika da je po Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja dužan da obezbijedi hranu, smještaj i zdravstvenu zaštitu za životinje čiji je vlasnik - kazali su u Ministarstvu.

Dodali su da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona ima lokalna veterinarska inspekcija.

- Istim zakonom regulisano je da veterinarska inspekcija može privremeno ili trajno da oduzme životinju od vlasnika u slučaju postojanja sumnje da se krše zakonske odredbe - kazali su u Ministarstvu.

U rogatičkoj veterinarskoj inspekciji ističu da je posljednja kontrola ergele "Borike" izvršena u januaru, a šta je utvrđeno, nisu željeli da otkriju, dok se, kako kažu, ne konsultuju sa kolegama.

Prema pričama mještana, konji su još uvijek živi zahvaljujući obilnoj ispaši na Sjemeću, ali ih niko ne obilazi niti donosi zob.

Peticija

Ergela "Borike" je kultno mjesto uzgoja bosansko-brdskog konja, jedinstvene, dragocjene i najstarije autohtone pasmine konja na Balkanu. Za njen spas Zavičajno udruženje "Borike" pokrenulo je onlajn peticiju koju je potpisalo 1.567 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana