Коњи у рогатичкој ергели гладни и заборављени дочекују зиму

Данијела Стоканић
Коњи у рогатичкој ергели гладни и заборављени дочекују зиму

Бањалука - Коњи из ергеле "Борике" у Рогатици, који су некад представљали национално благо БиХ, гладни и заборављени дочекују зиму, јер о њима, како тврде у рогатичком Завичајном удружењу "Борике", нико не води бригу.

Упозоравају да су расни коњи пасмине борички арапски и босанско-брдски коњ препуштени сами себи, без адекватног смјештаја и хране.

То за њих, како кажу, може бити фатално, поготово у зимском периоду.

- Многи су већ у лошем здравственом стању. Прошле зиме коње су у више наврата нападали вукови, који су им нанијели тешке повреде - казали су у овом удружењу.

Додали су да је на планини Сјемећ, гдје су коњи били на испаши, двоје ждребади појели вукови.

- Ни послије многобројних апела и многих других активности становника Борика надлежни ништа нису предузели - казали су у овом удружењу.

Међутим, власници ергеле кажу да су тврдње удружења ништа друго него сеоске приче.

- Коњи су у добром здравственом стању и о њима брину људи које плаћамо. Имају храну и бораве вани, јер је ријеч о таквој врсти животиња - казала је супруга власника ергеле Зорана Шљивића, Нина Шљивић, која је рекла да не зна тачан број коња на ергели јер о томе воде бригу радници. 

С обзиром на то да је ергела у приватном власништву, надлежним институцијама су везане руке.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да су, како би сачували ергелу, прошле године именовали комисију која је констатовала да нема надзора над коњима и да није обезбијеђена волуминозна храна.

Осим тога, утврђено је да на ергели имају свега 44 грла, што је знатно мање у односу на претходни преглед.

- Тај извјештај је упућен Влади РС, која је задужила Министарство да реализује одређене активности, међу којима је и откуп коња уз помоћ "Шума РС". Имајући у виду да је ергела приватна имовина, власник није исказао интересовање за сарадњу, због чега откуп коња ради њихове заштите није био могућ - објаснили су у Министарству.

Додали су да је о томе обавијештена и Влада.

- На основу најновијих добијених информација о стању појединих животиња на ергели, упозоравамо власника да је по Закону о заштити и добробити животиња дужан да обезбиједи храну, смјештај и здравствену заштиту за животиње чији је власник - казали су у Министарству.

Додали су да надзор над спровођењем овог закона има локална ветеринарска инспекција.

- Истим законом регулисано је да ветеринарска инспекција може привремено или трајно да одузме животињу од власника у случају постојања сумње да се крше законске одредбе - казали су у Министарству.

У рогатичкој ветеринарској инспекцији истичу да је посљедња контрола ергеле "Борике" извршена у јануару, а шта је утврђено, нису жељели да открију, док се, како кажу, не консултују са колегама.

Према причама мјештана, коњи су још увијек живи захваљујући обилној испаши на Сјемећу, али их нико не обилази нити доноси зоб.

Петиција

Ергела "Борике" је култно мјесто узгоја босанско-брдског коња, јединствене, драгоцјене и најстарије аутохтоне пасмине коња на Балкану. За њен спас Завичајно удружење "Борике" покренуло је онлајн петицију коју је потписало 1.567 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана