Конференција беба Бањалука: Максим Ковачевић најмлађа беба

Срна
Конференција беба Бањалука: Максим Ковачевић најмлађа беба

Бањалука - У оквиру манифестације "Конфереција беба" у Бањалуци, Максим Ковачевић награђен је новчаном наградом од 100 КМ као најмлађа беба рођена између два Видовдана прошле и ове године. Истим износом награђена је и Ивона Андрић, као најстарија беба рођена у овом периоду, док је беба са највише браће и сестара Анастасија Штрбац.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић нагласила је да је традиционална манифестација "Конференција беба", која је данас организована у парку "Петар Кочић" у Бањалуци један од начина да се подржи родитељство, које је једна од најодговорнијих, али и најљепших улога које природа даје.


Давидовићева је рекла да је у Републици Српској присутан пад наталитета, те је потребно на разне начине подржати породице у повећању чланова.

"Циљ нам је да ова манифестација постане традиционална, како бисмо показали колико нам је стало до беба и да поручимо да свака беба треба да добије брата или сестру, а најбоље обоје", рекла је Давидовићева прије почетка конференције.

Она је подсјетила да се ова манифестација оквиру кампање "Породица за пет" одржава у 29 локалних заједница у Републици Српској која промовише петочлану породицу, те да је почела 20. јуна у Оштрој Луци а завршава се 10. јула у Прњавору.

Замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић рекла је да се сваке године у Бањалуци повећава број рођених беба, те навела да је од Видовдана прошле до Видовдана ове године у граду на Врбасу рођено 3.378 беба.

Бркићева је нагласила да су осим ове манифестације од великог значаја и друге мјере пронаталитетне политике, те да Бањалука чини колико може да допринесе развоју свијести о потреби рађања дјеце.

"Град суфинансира вантјелесну оплодњу, те је ове године седам младих брачних парова искористило ту могућност", рекла је Бркићева.

Омбудсман за дјецу Републике српске Нада Граховац изразила је задовољство што је сваке године све већи број породица које учествују у овој манифестацији.

"Циљ манифестације је промовисати породицу и рађање, те је она посебно значајна у малим срединама због недостатка других садржаја за дјецу и породице", рекла је Граховчева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана