Koncesijom do autoputa Banjaluka - Prijedor

Svjetlana Đuričić
Koncesijom do autoputa Banjaluka - Prijedor

Banjaluka - Vlada Republike Srpske u septembru bi trebalo da potpiše konačni koncesioni ugovor sa kineskom kompanijom iz Šandonga o izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor, vrijednog oko 297 miliona evra.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je juče u Banjaluci da će taj projekat biti prva faza autoputa, koji će voditi do Novog Grada, kao i da će uslijediti izgradnja brzog puta prema Kozarskoj Dubici. Koncesija će biti dodijeljena na period od 30 godina, a novac za izgradnju autoputa obezbijediće kineska kompanija.

- Obaveza RS biće eksproprijacija zemljišta na predviđenoj trasi, a otvara se mogućnost da se autoput, u prvoj fazi dužine 42 kilometra, nastavi ka Novom Gradu, kao i da bude izgrađen brzi put u pravcu Kozarske Dubice - naglasio je Trninić.

On je rekao da su na samitu 16+1 proteklog vikenda u Sofiji, na prijedlog kineske strane, potpisana dva sporazuma. Riječ je o protokolu o okončanju pregovaračkog postupka u vezi s izgradnjom autoputa Banjaluka - Prijedor sa kompanijom “Čajna Šandong internešenel end tehnikal kooperejšn”, te protokolu o saradnji u vezi sa projektom izgradnje autoputeva Doboj - Vukosavlje, koji se odnosi na dionicu koridora 5C kroz RS, te Doboj - Brčko.

Potpisivanjem protokola strane potpisnice potvrdile su da će dogovoreni nacrt koncesionog ugovora biti predmet daljih saglasnosti Komisije za koncesije RS, Vlade RS i Kine, kao i predmet mišljenja Pravobranilaštva RS.

Direktor “Autoputeva RS” Dušan Topić rekao je da je zadovoljan pregovorima o koncesionom ugovoru kao novom vidu finansiranja i izgradnje autoputeva u Srpskoj.

- Predviđeno je da gradnja autoputa traje pet godina, od čega bi dvije godine bilo potrebno za pripremu projektne dokumentacije i obezbjeđivanje novca. Nakon toga, za samu izgradnju potrebne su tri godine - rekao je Topić.

Pojasnio je da će nakon toga početi koncesioni period od 30 godina, u kojem bi na osnovu naplaćene putarine bilo otplaćeno ulaganje kineskog partnera u izgradnju autoputa.

- Ovo je ugovor po principu garancije broja vozila, tako da je naša obaveza da odredimo sumu koja se definiše ovim ugovorom, koja će se vraćati na godišnjem nivou. Prvih pet-šest godina broj vozila neće biti dovoljan da se izmire obaveze i naša je dužnost da u tom prvom periodu obezbijedimo servisiranje obaveza po osnovu ugovora. Smatramo da to neće biti problem, pogotovo što bi te obaveze dospjele na naplatu nakon izgradnje autoputa - pojasnio je Topić.

Dodao je da su procjene da bi godišnja obaveza RS godišnje iznosila oko 30 miliona evra, s tim što bi naplata putarine u početku pokrivala polovinu tog iznosa.

Ranije je Vlada RS usvojila odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor, nakon čega je resorno ministarstvo počelo pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji.

Opstrukcija sa nivoa BiH

Neđo Trninić je rekao da su na samit 16+1 u Sofiju otišli na poziv kineske ambasade u BiH kako bi potpisali sporazume, ali da je delegacija BiH, u kojoj su bili predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, bila protiv unošenja tih sporazuma u zvanični protokol.

On je rekao i da ih je Zvizdić uslovio napuštanjem samita ukoliko projekti iz RS budu uvršćeni u zvanični protokol. Trninić je dodao da je na Komisiji za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo blokirano 180 miliona evra za RS za četiri važna projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana