Концерт круна каријере слијепог музичара Јове Јерковића дуге пола вијека VIDEO

Милан Вујић
Концерт круна каријере слијепог музичара Јове Јерковића дуге пола вијека VIDEO

Градишка - Слијепи музичар из Градишке Јово Јерковић, вриједни чувар лијевчанских обичаја и музике, зналац свирања на бројним инструментима, обиљежио је пола вијека музичке каријере.

На концерту који је у сриједу увече одржан у Културном центру у Градишци, поред бројних гостију, пјевао је и са познатом сарајевском групом "Дубиоза колектив" са којом је снимио и пјесму "Ријалити", након чега је постао још популарнији.

Посјетиоци су уживали у богатом програму који је био испуњен разноврсним репертоаром овог талентованог умјетника који свира чак 24 инструмента.

- Свирам гитару, хармонику, трубу, тромбон, саксофон, фагот, кларинет, флауту, фрулу, двојницу, прим, басприм, бугарију, бас, берду, шаргију и бројне друге - набраја Јерковић.

Каже да је током своје музичке каријере свирао на више од 2.500 разних славља, од свадби, рођендана, слава, па чак и сахрана и развода.

Јерковић за свој, како наглашава, званичан почетак бављења музиком рачуна 1971. годину када је кренуо у Средњу музичку школу у Сарајеву, гдје је свирао по кафанама и ресторанима.

Без вида је остао у дјетињству, а љекари су му операцијама мало поправили вид на десном оку, на које види мање од десет одсто.

- Живот није био лак, имао сам десет операција, али кад ми је било најтеже, музика ме је враћала у живот - прича Јово. Каже да је бављење музиком за њега било неизбјежно, а таленат и љубав према нотама наслиједио је од оца, који је свирао усну хармонику, док је његов старији брат афирмисани свирач бугарије, прима, басприма и гитаре.

Звучна имена

Јерковић је сарађивао са великим музичким именима, од којих посебно издваја Звонка Богдана са којим му је, како каже, била највећа част да се упозна и засвира.

- Током свих ових година свирао сам са много уважених музичара попут Мирослава Илића, Добривоја Топаловића, Бокија Милошевића, Хариса Џиновића, Неде Украден и многих других - каже Јово.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана