Конак у Губину за завичајне људе

Срна
Конак у Губину за завичајне људе

Ливно - У повратничком српском селу Губину, подно Динаре, у Ливањском кантону, гради се црквено-народни конак вриједан 200.000 КМ.

Конак ће, како каже један од покретача овога пројекта, мјештанин Лазо Пајчин, скупљати и вратити расељене парохијане.

“Рат и судбина одвели су ме из родног села. Сада живим у Србији, али моје срце је испод Динаре”, истиче Пајчин за Срну.

Њега Крајишници називају “краљем крајишке пјесме” јер је написао много текстова којим је опјевао родни крај, Крајину и људе чији животи положени за дједовину.

“Православни конак подједнако је важан како Србима који су остали на свом огњишту, тако и онима који су живот након рата започели у туђини. На Губинској парохији од рата не живи ниједно дијете”, прича Лазо.

Данас ове крајеве насељава претежно домицилно српско, али старије становништво.

За оне који су ту православље је уточиште, а будући црквено-народни конак поред Цркве Успења Пресвете Богородице, вјера у боље сутра.

Пајчин наводи да је рат опустошио села подно Динаре и Троглава, у којима је све спаљено, а Србе раселио широм свијета.

“Конак ће имати капацитет пет до десет соба, које ће свако моћи да резервише, буде ту и за собом поспреми”, каже за Срну Предраг Црепуља, парох Ливањски.

Он наводи да је много и оних који су остали у туђини, али да свакоме од њих задрхти срце када помисли на завичај и да је управо због тога почела градња овог парохијског дома у Губину.

“Ми ћемо на све начине прикупљати новац да бисмо завршили започето, а, вјерујемо, и уз помоћ Републике Српске и Српске православне цркве”, поручују парохијани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана