Komić: Nauka odlučujući faktor u rješavanju predstojećih izazova

Srna
Komić: Nauka odlučujući faktor u rješavanju predstojećih izazova

Trebinje - Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je večeras u Trebinju manifestaciju "Noć istraživača" i poručio da će nauka imati važnu ulogu u rješavanju novih izazova u vezi sa egzistencijom ljudskog roda.

Komić je rekao da će odlučujuću ulogu odigrati naučnici, istraživači, inovatori, te da su ovakve manifestacije važne da bi zainteresovale mlade da se bave ovim poslom, koji je neizvjestan, ali kreativan.


"Ove godine smo se potrudili da sa Fakultetom za proizvodnju i menadžment organizujemo žNoć istraživačaž, tako da bude interesantna za sve posjetioce. Najveći dio ovogodišnje izložbe posvećen je robotici jer je ona jedna od najvažnijih dimenzija budućnosti", naveo je Komić.

On je istakao da je i na sastanku ministara zapadnog Baklana zaključeno da će istraživanje i nauka u budućnosti imati važnu ulogu.

"Ta istraživanja moraju da budu komercijalizovana, stavljena u funkciju razvoja ne samo privrede, nego društva u cjelini, ali moraju biti i internacionalizovana i više vidljiva", naglasio je Komić.

On je dodao da u Tebinju postoje smjele ideje, kao što je ideja o instituciji za mlade koji bi tokom godine dolazili u nju, obučavali se, bili dodatno motivisani za razvojne projekte, istraživanje i inovativnost.

Uz poruku da je znanje razvojna šansa Republike Srpske, Komić je rekao da je ove godine usvojena i Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srpske.

"Nadam se da će te poruke, upućene ne samo mladima, nego svima onima koji cijene nauku i koji su u vezi sa istraživanjem, razvojem i inovacijama, dati potreban doprinos - da život učinimo boljim, privredu konkurentnijom i da obezbijedimo cjelovit društveni i svaki drugi razvoj Republike Srpske", naveo je Komić.

Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje Dušan Jokanović istakao je da su većinu eksponata izradili učenici Gimnazije "Jovan Dučić" i da je cilj "Noći istraživača" popularizacija nauke.

On je naglasio da organizatori i ove godine imaju izuzetnu saradnju sa Policijskom upravom Trebinje, čiji će predstavnici ukazati mladima na mnoge opasnosti - drogu, sajber kriminal, upotrebu "Fejsbuka".

Učenici osnovnih i srednjih škola, kao i svi zaljubljenici u nauku, mogli su večeras da pogledaju kako radi tri-de skener, mini hidroelektrana, zanimljive eksperimente iz Fizike, mini-hidroturbinu, mobilne robote i robotsku ruku.

Za najbolje ekipe koje su se takmičile u poznavanju termina, pojava i procesa iz različitih naučnih oblasti, pripremljene su simbolične nagrade.

U okviru "Noći istraživača", u amfiteatru Fakulteta za proizvodnju i menadžment održana su predavanja o popularnim naučnim temama, a predavači su bili Komić, dobitnik nagrade NASA Ranko Mandić i viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Nemanja Rakić.

Osim Ministarstva nauke i tehnologije Srpske i Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, koji su glavni organizatori manifestacije, programski sadržaj obogatili su Mašinski fakultet iz Podgorice, Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" iz Mostara, te učenici osnovnih i srednjih škola iz istočne Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana