Kомић: Наука одлучујући фактор у рјешавању предстојећих изазова

Срна
Kомић: Наука одлучујући фактор у рјешавању предстојећих изазова

Требиње - Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је вечерас у Требињу манифестацију "Ноћ истраживача" и поручио да ће наука имати важну улогу у рјешавању нових изазова у вези са егзистенцијом људског рода.

Комић је рекао да ће одлучујућу улогу одиграти научници, истраживачи, иноватори, те да су овакве манифестације важне да би заинтересовале младе да се баве овим послом, који је неизвјестан, али креативан.


"Ове године смо се потрудили да са Факултетом за производњу и менаџмент организујемо жНоћ истраживачаж, тако да буде интересантна за све посјетиоце. Највећи дио овогодишње изложбе посвећен је роботици јер је она једна од најважнијих димензија будућности", навео је Комић.

Он је истакао да је и на састанку министара западног Баклана закључено да ће истраживање и наука у будућности имати важну улогу.

"Та истраживања морају да буду комерцијализована, стављена у функцију развоја не само привреде, него друштва у цјелини, али морају бити и интернационализована и више видљива", нагласио је Комић.

Он је додао да у Тебињу постоје смјеле идеје, као што је идеја о институцији за младе који би током године долазили у њу, обучавали се, били додатно мотивисани за развојне пројекте, истраживање и иновативност.

Уз поруку да је знање развојна шанса Републике Српске, Комић је рекао да је ове године усвојена и Стратегија научног и технолошког развоја Српске.

"Надам се да ће те поруке, упућене не само младима, него свима онима који цијене науку и који су у вези са истраживањем, развојем и иновацијама, дати потребан допринос - да живот учинимо бољим, привреду конкурентнијом и да обезбиједимо цјеловит друштвени и сваки други развој Републике Српске", навео је Комић.

Декан Факултета за производњу и менаџмент Требиње Душан Јокановић истакао је да су већину експоната израдили ученици Гимназије "Јован Дучић" и да је циљ "Ноћи истраживача" популаризација науке.

Он је нагласио да организатори и ове године имају изузетну сарадњу са Полицијском управом Требиње, чији ће представници указати младима на многе опасности - дрогу, сајбер криминал, употребу "Фејсбука".

Ученици основних и средњих школа, као и сви заљубљеници у науку, могли су вечерас да погледају како ради три-де скенер, мини хидроелектрана, занимљиве експерименте из Физике, мини-хидротурбину, мобилне роботе и роботску руку.

За најбоље екипе које су се такмичиле у познавању термина, појава и процеса из различитих научних области, припремљене су симболичне награде.

У оквиру "Ноћи истраживача", у амфитеатру Факултета за производњу и менаџмент одржана су предавања о популарним научним темама, а предавачи су били Комић, добитник награде НАСА Ранко Мандић и виши асистент на Природно-математичком факултету у Бањалуци Немања Ракић.

Осим Министарства науке и технологије Српске и Факултета за производњу и менаџмент Требиње, који су главни организатори манифестације, програмски садржај обогатили су Машински факултет из Подгорице, Машински факултет Универзитета "Џемал Биједић" из Мостара, те ученици основних и средњих школа из источне Херцеговине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана