Kolo srpskih sestara poklonilo kolače narodnoj kuhinji

Srna
Kolo srpskih sestara poklonilo kolače narodnoj kuhinji

Doboj - Članice Kola srpskih sestara Doboj danas su povodom božićnih praznika uručile kolače korisnicima Narodne kuhinje u tom gradu. Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić rekao je novinarima da je pakete pripremilo sveštenstvo uprave dobojskih parohija i članice Kola srpskih sestara, u skladu sa svojim mogućnostima.

On je podsjetio da su kolače i poklon pakete juče uručili pacijentima u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”, korisnicima Doma za starija lica “Preslica”, osuđenim i pritvorenim licima u Kazneno-popravnom zavodu, kao i djeci bez adekvatne roditeljske zaštite smještenoj u “Prijateljskoj kući”.

Predsjednik dobojskog Kola srskih sestara Ljiljana Mišić podsjetila je na brojne humanitarne akcije ovog udruženja, između ostalih i za pomoć djeci na Kosovu.

Kuvar u Narodnoj kuhinji Aleksandra Pavlović kaže da će pomoć mnogo značiti korisnicima, kojih trenutno na spisku ima 237.

Korisnici kuhinje kažu da su uglavnom zadovoljni hranom.

“Moraš biti zadovoljan, ima šta ima”, rekao je Zoran Jakšić koji po obrok iz Narodne kuihinje dolazi nakon poplava iz 2014.godine.

Milenko Blagojević, koji je tokom rata izbjegao sa područja federalne opštine Maglaj, kaže da je zadovoljan hranom a da po obrok dolazi gotovo svaki dan.

Dobojski Centar za socijalni rad u novembru prošle godine je izdao kartice za 194 korisnika sa pravom na besplatne obroke u Narodnoj kuhinji, što je više za jednog korisnika nego u oktobru, rečeno je Srni u ovom centru.

U novembru je ukupno podijeljeno 4.962 obroka, a u oktobru 5.884 obroka.

U oktobru su usluge Narodne kuhinje koristila 193 korisnika iz 86 domaćinstava, dok je u septembru je podijeljeno 4.985 obroka za 201 korisnika iz 89 domaćinstava.

U avgustu je podijeljeno 5.312 obroka za 202 korisnika iz 88 domaćinstava.

Narodna kuhinja počela je sa radom u maju 2014. godine kao pomoć građanima stradalim tokom poplava, a sporazum o otvaranju potpisali su Međunarodni fond solidarnosti “Emaus” iz opštine Doboj Istok, dobojske vjerske zajednice i Gradska uprava Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana