Koke Mladena Goronjića nose obojena jaja

Srna
Koke Mladena Goronjića nose obojena jaja

Prijedor - Mladen Goronjić, poznati prijedorski uzgajivač životinja, pretežno živine, jedan je od rijetkih stanovnika koji za pripremu vaskršnjih jaja nije koristio ni lukovinu ni vještačke boje jer njegove koke same boje, odnosno nose obojena jaja. "

Riječ je o dvije rase koka - marans i araukana koje nose jaja tamnobraon, odnosno boje lukovice i zelena jaja", rekao je Goronjić Srni.

On kaže da ova jaja nisu mnogo drugačija od običnih, bar kada je riječ o tvrdoći, ali da su se u porodičnoj tucijadi kao jača pokazala zelena.

"To su jaja stare čileanske rase koka araukana, koja je nešto sitnija od maransa, a jaja su im kod obje vrste, navodno, bez holesterola, iako jedu hranu kao i ostala živina u mom dvorištu", objašnjava Goronjić.

On dodaje da se u kokošijem organizmu tokom formiranja ljuske luče određeni pigmenti koji jajima daju neobične boje, te da u ta bojena jaja mora da uvrsti i jaja prepelice, kojih ima osamdesetak u leglu.

Goronjić više od dvije decenije gaji sitne životinje. Osim prepelica, ima četiri-pet rasa ukrasnih patkica, labudova, gusaka, isto toliko rasa ukrasnih fazana, paunova, više rasa patuljastih koka, grlice, vijetnamske patuljaste svinje, kuniće, a ima i odgajivačnicu pasa rase američki stafordski terijer.

Goronjić je i predsjednik Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" koje je nedavno obnovilo rad i koje redovno organizuje izložbe i berze sitnih životinja i kućnih ljubimaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana