Književnica Jelena Lengold za Glas Srpske: Razmišljanje o našoj sudbini na drugačiji način

Aleksandra Madžar
Književnica Jelena Lengold za Glas Srpske: Razmišljanje o našoj sudbini na drugačiji način

Banjaluka - Knjiga priča "Raščarani svet" sadrži deset priča o neobičnom. O nekim detaljima našeg svakodnevnog koje ne umemo uvek racionalno da objasnimo, pa ipak svesni smo da se događaju. Želela sam da tim i takvim detaljima dam neko literarno uobličenje.

Ovim riječima za "Glas Srpske", jedna od najznačajnijih savremenih srpskih književnica, Jelena Lengold opisala novo djelo "Raščarani svet" ispisano perom njenih misli i srca. Na policama knjižara, biblioteka, kao i ličnih kutaka čitalaca za knjigu, naći će se u izdanju "Arhipelaga" iz Beograda, a u ponedjeljak uveče Lengoldova je prvi put djelo upoznala sa javnosti. Na promociji održanoj u Beogradu, o ovom djelu, ali i novoj zbirci pjesama "Izaberi jedno mesto" govorili su Gojko Božović, Danilo Lučić i Vladan Bajčeta.

- To su takođe i priče koje se bave mračnim delovima ljudske psihe, priče koje se bave našom podsvešću, našom intuicijom i našim neobjašnjivim vezama za precima. Razmišljanje o našoj sudbini na jedan malo drugačiji način - nastavila je priču Lengoldova.

Oni koji stvaraju nove živote umjetnosti, vazduh koji miriše na inspiraciju mogu udahnuti svuda oko sebe, a na sajtu izdavača u opisu za  "Raščarani svet" piše da je to knjiga koja "istražuje senovite strane čovekove prirode u susretu sa izazovima modernog doba i pripoveda granične situacije svakodnevnog iskustva". To je i pokrenulo riječi u ovoj književnici.

- Upravo te granične situacije koje sam uočavala svuda unaokolo i za koje mi se ranije činilo da je možda riskantno praviti od njih priču. Međutim, sada imam dovoljno godina, a i dovoljno spisateljskog iskustva da se ne plašim da se bavim svim temama koje me zaokupljaju.  Iz ove životne perspektive jasno mi je da ne postoje pogrešne teme - naglasila je autorka, dobitnica Evropske nagrade za književnost, priznanja "Žensko pero", "Biljana Jovanović" i  "Zlatni Hit Liber".

Zaljubljenici u pisanu riječ i ovaj put će uživati u prepoznatljivom pripovjedačkom stilu, a kako kaže izdavač je "Lengoldova je raščarala naš svet, a začarala mnoge čitaoce". Ime ove književnice u književnom smislu na najljepši način povezano je sa žanrom kratke priče. Na pitanje postoji li neki poseban razlog, zbog kojeg svoje misli i ideje priča kroz ovaj književni rod, odgovorila je da je interesantno da se takvo pitanje nikada ne postavlja autorima romana.

- Kao da je to jedini legitimni književni rod, a svi ostali su pomalo pod sumnjom, ili subverzivni. Priče i poezija su ponajviše moja mera, nešto što ja umem najbolje da radim, pa ne znam što bih od toga odustajala zarad trenutne mode. Eto, kao da me vaše pitanje pomalo stavlja u poziciju da se branim, a ne bi trebalo tako da bude. Priče su, između ostalog, veoma teške za pisanje. Morate da osmislite čitav jedan svet i njegove junake na nekoliko strana - istakla je Lengoldova.

Sve manje je kako kaže, raspoložena za putovanja, te da takva osjećanja vjerovatno dolaze sa godinama, ali se nada da će se sa poštovaocima njenog rada sresti u Banjaluci.

- Najbolje se osećam kad ne moram nikuda da idem. Kofere spuštam sa visokih polica ostave baš samo kad mora, ali nadam se da ćemo se sresti u Banjaluci. To je nešto što ne zavisi od mene - rekla je književnica.   

"Izaberi jedno mesto"

Za novu zbirku pjesama, rekli su:

"Pesme snažnih osećanja i neposrednog i sugestivnog izraza. Ove pesme su, zapravo, priče u formi vanredno uobličenih pesama". Gojko Božović

"Pesme Jelene Lengold, koje su osvojile tematski prostor urbanosti i intime, i čija intonacija ide od ushićenosti do melanholije, meditativne sete i intelektualne sumnje, snažno se utiskuju u čitalački doživljaj". Mileta Aćimović Ivkov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana