Kneževo odlučuje o smjeni Škeljića

Vedrana Kulaga
Kneževo odlučuje o smjeni Škeljića

Kneževo - Stanovnici Kneževa na referendumu koji je zakazan za nedjelju odlučiće o tome da li će aktuelni načelnik Bore Škeljić ostati na toj poziciji ili će biti opozvan.

Prema izvodu iz Centralnog biračkog spiska koji je stigao iz Centralne izborne komisije BiH, pravo glasa na referendumu imaju 9.604 stanovnika.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić izjavio je u petak da je sve spremno za održavanje referenduma.

- Odluka o opozivu je donesena jednoglasno na sjednici Skupštine zbog Škeljićevih propusta u radu, ignorisanja skupštinskih odluka, opstrukcija i javašluka. Vjerujemo da će građani izglasati opoziv kako bi opštinska administracija konačno bila deblokirana - rekao je Marić.

On kaže da njihovim očekivanjima u prilog ide i činjenica da je Škeljić kao kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS na listi NDP-a, prema preliminarnim podacima, dobio 678, a NDP, čiji je kadar na području Kneževa, 733 glasa.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a u lokalnom parlamentu Drago Popović rekao je da je uvjeren da će biti izglasan opoziv Škeljića.

- Ovo je bio neophodan potez kako bismo stvorili uslove da opštinska administracija radi punim kapacitetom u interesu svih građana - istakao je Popović.

Podršku referendumu za opoziv Škeljića dali su i predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik i lider SP-a Petar Đokić, koji su poručili da je odluka skupštinske većine o održavanju referenduma legitimna jer je Škeljić svojim postupcima obesmislio vršenje ove javne funkcije. Dodik je podvukao da Škeljić ne uvažava skupštinsku većinu i da je privatizovao javna sredstva, zbog čega nesumnjivo postoji njegova krivična odgovornost, čime će se nadležni kontrolni organi pozabaviti nakon referenduma.

Škeljić je u više navrata rekao da ne priznaje odluke Skupštine, pa tako ni onu na osnovu koje se održava referendum.

NDP je saopštio da nema ništa protiv toga da se istraže sve eventualne zloupotrebe, ali da su "zaprepašćeni činjenicom da režim ignoriše malverzacije i štetu po stanovništvo opštine Kneževo, urađene u vrijeme mandata prethodnog načelnika opštine Čede Vukovića, protiv kojeg je podneseno nekoliko krivičnih prijava".

- NDP poziva građane Kneževa da otvore četvore oči i da ne nasjednu na pritiske i prijetnje kojima su izloženi - istakli su u NDP-u.

Opštinski odbor SDS-a saopštio je u petak da podržava Škeljića i da će glasati protiv opoziva, te da SDS nije u koaliciji sa SNSD-om u toj opštini. Marić, koji podržava Škeljićevu smjenu, kaže da je i dalje član SDS-a jer nije dobio odluku Glavnog odbora te stranke o odluci lokalnog odbora da bude isključen.

Politička kriza u Kneževu traje već godinu i po, a kulminirala je u junu prošle godine kada je nova skupštinska većina, sa SNSD-om na čelu, smijenila predsjednika Skupštine opštine Bojana Lujića iz DNS-a i druge zvaničnike u Skupštini. Od tada su stranke koje su činile prethodnu većinu i Škeljić opstruisali rad nove većine, zbog čega je Kneževo dospjelo i u potpunu finansijsku blokadu, jer nije imalo budžet za 2014. godinu. Budžet za ovu godinu nova većina je usvojila prije nekoliko mjeseci.

Novi načelnik

U slučaju da Bore Škeljić bude opozvan, u Kneževu će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika opštine. Radovan Marić kaže da u tom slučaju, imajući u vidu zakonske rokove, Kneževo ne može dobiti novog načelnika prije Nove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana