Кнежево одлучује о смјени Шкељића

Ведрана Кулага
Кнежево одлучује о смјени Шкељића

Кнежево - Становници Кнежева на референдуму који је заказан за недјељу одлучиће о томе да ли ће актуелни начелник Боре Шкељић остати на тој позицији или ће бити опозван.

Према изводу из Централног бирачког списка који је стигао из Централне изборне комисије БиХ, право гласа на референдуму имају 9.604 становника.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић изјавио је у петак да је све спремно за одржавање референдума.

- Одлука о опозиву је донесена једногласно на сједници Скупштине због Шкељићевих пропуста у раду, игнорисања скупштинских одлука, опструкција и јавашлука. Вјерујемо да ће грађани изгласати опозив како би општинска администрација коначно била деблокирана - рекао је Марић.

Он каже да њиховим очекивањима у прилог иде и чињеница да је Шкељић као кандидат за посланика у Народној скупштини РС на листи НДП-а, према прелиминарним подацима, добио 678, а НДП, чији је кадар на подручју Кнежева, 733 гласа.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а у локалном парламенту Драго Поповић рекао је да је увјерен да ће бити изгласан опозив Шкељића.

- Ово је био неопходан потез како бисмо створили услове да општинска администрација ради пуним капацитетом у интересу свих грађана - истакао је Поповић.

Подршку референдуму за опозив Шкељића дали су и предсједник РС и СНСД-а Милорад Додик и лидер СП-а Петар Ђокић, који су поручили да је одлука скупштинске већине о одржавању референдума легитимна јер је Шкељић својим поступцима обесмислио вршење ове јавне функције. Додик је подвукао да Шкељић не уважава скупштинску већину и да је приватизовао јавна средства, због чега несумњиво постоји његова кривична одговорност, чиме ће се надлежни контролни органи позабавити након референдума.

Шкељић је у више наврата рекао да не признаје одлуке Скупштине, па тако ни ону на основу које се одржава референдум.

НДП је саопштио да нема ништа против тога да се истраже све евентуалне злоупотребе, али да су "запрепашћени чињеницом да режим игнорише малверзације и штету по становништво општине Кнежево, урађене у вријеме мандата претходног начелника општине Чеде Вуковића, против којег је поднесено неколико кривичних пријава".

- НДП позива грађане Кнежева да отворе четворе очи и да не насједну на притиске и пријетње којима су изложени - истакли су у НДП-у.

Општински одбор СДС-а саопштио је у петак да подржава Шкељића и да ће гласати против опозива, те да СДС није у коалицији са СНСД-ом у тој општини. Марић, који подржава Шкељићеву смјену, каже да је и даље члан СДС-а јер није добио одлуку Главног одбора те странке о одлуци локалног одбора да буде искључен.

Политичка криза у Кнежеву траје већ годину и по, а кулминирала је у јуну прошле године када је нова скупштинска већина, са СНСД-ом на челу, смијенила предсједника Скупштине општине Бојана Лујића из ДНС-а и друге званичнике у Скупштини. Од тада су странке које су чиниле претходну већину и Шкељић опструисали рад нове већине, због чега је Кнежево доспјело и у потпуну финансијску блокаду, јер није имало буџет за 2014. годину. Буџет за ову годину нова већина је усвојила прије неколико мјесеци.

Нови начелник

У случају да Боре Шкељић буде опозван, у Кнежеву ће бити расписани пријевремени избори за начелника општине. Радован Марић каже да у том случају, имајући у виду законске рокове, Кнежево не може добити новог начелника прије Нове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана