Kneževo: Kralj opoziva treći put na provjeri

Vedrana Kulaga
Kneževo: Kralj opoziva treći put na provjeri

Kneževo - Mandat načelnika Kneževa Bore Škeljića iz NDP-a u nedjelju će po treći put biti stavljen na raspolaganje građanima, koji će na referendumu odlučiti da li će nastaviti da obavlja tu funkciju.

Škeljić, koji je stekao krunu kralja opoziva, preživio je prethodna dva referenduma. Na posljednjem iz oktobra prošle godine u fotelji ga je zadržalo tek nešto manje od 200 glasova razlike, a ključnu prednost Škeljić je stekao u rodnom selu Imljani.

Prema izvodu iz centralnog biračkog spiska, pravo glasa na referendumu ima 9.589 stanovnika. Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Budimir Dukić kazao je da je sve spremno za održavanje referenduma i da će biti otvorena 22 glasačka mjesta na području opštine.

Odluka o opozivu načelnika usvojena je krajem oktobra, a donijela ju je većina u Skupštini opštine koju čini blok stranaka koje su u junu 2013. godine preuzele premoć u odborničkim klupama. Promjenom odnosa snaga u parlamentu došlo je do duge i duboke političke krize, a zbog Škeljićevog ignorisanja skupštinskih odluka i odbijanja saradnje skupštinska većina je u posljednjih godinu donijela drugu odluku o opozivu načelnika.

- U Kneževu već dvije i po godine vlada haos. Načelnik 11 odbornika, koji su dio skupštinske većine, ne dozvoljava ulazak u Skupštinu, budžet nije usvojen, niko nije podnio ni izvještaje za potrošenih 11 miliona maraka iz budžeta, revizorski izvještaj je katastrofalan, ne izmiruju se obaveze na osnovu kredita, a ni prema dobavljačima. Sve su to razlozi zbog kojih smatramo da je došlo vrijeme da Škeljić konačno napusti poziciju načelnika - kazao je predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić iz SNSD-a.

Dodao je da traže da načelnik uvažava Skupštinu, bez obzira na to ko čini većinu.

- Umjesto toga, vlada bezakonje. Uoči referenduma ljude kupuju. Glas se plaća 100 maraka, a od starih i sirotinje uzimaju lične karte. Nadam se da će i pored toga naša omladina otvoriti oči i vidjeti da ovim putem Kneževo više ne može dalje - rekao je Marić i dodao da će Skupština prihvatiti odluku birača kakva god bila.

Za sprovođenje referenduma lani je utrošeno oko 15.000 KM, a sličan ceh stići će i za nedjeljno izjašnjavanje građana.

- Prošli put komisiji nije plaćen rad, materijal uzimamo na veresiju, ali smo iskoristili zakonsko pravo da pokrenemo proceduru za opoziv. Ostalo je na narodu - kazao je Marić.

Škeljić nije htio da komentariše predstojeći referendum.

Stanovnici Kneževa su se izjašnjavali na referendumu o njegovom opozivu i u februaru 2008. godine, kada je takođe dobio povjerenje i ostao načelnik.

Izbori

U slučaju da Bore Škeljić bude opozvan, u Kneževu će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika opštine. Imajući u vidu zakonske rokove, Kneževo bi tek početkom iduće godine dobilo novog načelnika.

Pokušaji opoziva

17. februar 2008. godine

4.679 birača glasalo

55,46% protiv opoziva

44,54 %o za opoziv

26. oktobar 2014. godine

5.368 birača glasalo

51,3% protiv opoziva

47,7% za opoziv

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana