Klaus-Diter Felinger: Jače veze školstva i privrede otvaraju radna mjesta

Milijana Latinović
Klaus-Diter Felinger: Jače veze školstva i privrede otvaraju radna mjesta

Vvođenjem dualnog sistema obrazovanja i jačanjem veza između škola i privrede, mladi će nakon školovanja dobiti priliku za zaposlenje koje će im obezbijediti egzistenciju i ostanak u Srpskoj, istakao je savjetnik predsjednika Područne privredne komore Banjaluka Klaus-Diter Felinger.

Sa iskustvom dužim od dvije decenije u oblasti dualnog obrazovanja u Njemačkoj, Felinger je došao u Banjaluku kako bi prenio svoja znanja i iskustva i doprinio bržem razvoju dualnog obrazovanja u Srpskoj.

- Nije lako na brz način ispuniti želje i potrebe privrede da kroz klasično školovanje dobiju kvalitetan kadar - rekao je Felinger.

GLAS: U čemu se ogleda značaj dualnog obrazovanja?

FELINGER: Privreda ove zemlje se veoma brzo i dobro razvija, međutim, preduzećima su neophodni stručni i kvalifikovani radnici. Zemlje njemačkog govornog područja imaju veoma dobro iskustvo sa praktičnim obrazovanjem u tehničkim oblastima. Nevjerovatno brzim razvojem u oblasti različitih privrednih sektora, pogotovo u oblasti tehnike, sve više raste potreba za stručno osposobljenim kadrom. Preduzećima je neophodna mlada radna snaga koja već raspolaže određenim znanjima i vještinama, a put da se to ostvari je da se, osim obrazovanja u školama, praktična nastava odvija u preduzećima.

GLAS: Šta bi trebalo promijeniti u praktičnoj nastavi u Srpskoj?

FELINGER: Već imamo dobre primjere u Prijedoru i Gradišci, gdje učenici, pored teorijskog obrazovanja, idu u preduzeća u kojima primjenjuju stečena znanja. U RS je nedavno usvojen novi Zakon o srednjoškolskom obrazovanju koji je usmjeren na poboljšanje sistema obrazovanja, a upravo u tom dokumentu navedeno je da treba definisati dodatna zanimanja koja će biti obuhvaćena planom i programom, te pojačano raditi na dualnom obrazovanju.

GLAS: Šta će Komora, kao koordinator ovog projekta, uraditi kako bi unaprijedila praktično obrazovanje?

FELINGER: Prije svega preduzeća treba da ispune pretpostavke kako bi mogli da obezbijede bolju obuku. Privredna komora je na neki način predstavnik industrije, a igra i ulogu koordinatora sa trećim stubom, odnosno sa nadležnim ministarstvima kako bi i njima prenijela ono što je neophodno u dualnom obrazovanju. Moramo da podržimo preduzeća kako bi definisali plan praktične nastave i usavršavanja i preuzeli obuku mladih kadrova. Treba da obezbijedimo i jaču saradnju između preduzeća i škola kako bi zajedno radili na utvrđivanju konkretnog plana i programa. Škole tako dobijaju priliku da na osnovu informacija dobijenih iz preduzeća plan i program prilagode promjenama u privredi.

GLAS: Smatrate li da će sistem dualnog obrazovanja omogućiti bolje uslove za egzistenciju mladih koji u budućnosti neće imati potrebu da napuštaju ove krajeve?

FELINGER: Dobro je da svi mladi znaju da ukoliko dobiju kvalitetno obrazovanje neće morati da odlaze. Preduzeća moraju da shvate da, ukoliko žele da imaju stručni kadar, moraju da ulože u njihovu obuku i da stručnjake koje dobiju i koji će njima stvarati profit moraju i da plate i priznaju njihov učinak. Na osnovu iskustva znam da mladi koji su spremni da uče i koji su dobili dobru i zanimljivu praksu ostaju da rade u tim preduzećima u svojoj zemlji.

Baza podataka

GLAS: Koliko je važno informisati javnost o prednostima koje nudi dualno obrazovanje?

FELINGER: Javnost, kao i učenici i roditelji, treba da budu informisani o mogućnostima koje im se pružaju kroz dualno obrazovanje. Plan je i da se na stranici Komore postavi baza podataka preduzeća u kojima će mladima biti obezbijeđena praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana