Киша воћкама доноси инфекцију

А. Ј. Р.
Киша воћкама доноси инфекцију

Бањалука - Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС упозоравају воћаре да би због обилне кише, која је најављена у наредним данима па све до недјеље, могло доћи до инфекције воћа биљном болешћу чађава краставост.

Савјетодавна служба ресорног министарства апелује на произвођаче воћа да на вријеме изврше превентивну заштиту стабала квалитетним фунгицидима, да би избјегли штету.

- До већег степена ризика од чађаве краставости доћи ће код јабука и крушака. Биће угрожене и малине и то на локалитетима гдје је дошло до почетка фазе цвјетања - рекли су у Министарству пољопривреде. Појашњавају да је протеклог мјесеца због дуготрајног сушног периода дошло до накупљања инфективног потенцијала чађаве краставости, због чега се усљед падавина очекује стварање услова за настанак јаких инфекција овом болешћу.

Воћар Бране Кос из Козарске Дубице, који под засадима јабука, крушака и трешања има око седам хектара, каже да је послушао упозорења надлежних и на вријеме заштитио воће.

- Остало ми је још око пола хектара, али то ће бити готово у току дана. Уколико инфекција чађавом краставошћу буде јака, они који не заштите стабла могли би имати велику штету. То је болест која се манифестује тамним флекама по плодовима воћака, који најчешће струну и прије него што дочекају бербу, а и они који је дочекају нису никаквог квалитета - рекао је Кос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана