Kinološki savez RS organizovao izložbe u Banjaluci: Prodefilovalo više od 800 pasa

Vesna Popović
Kinološki savez RS organizovao izložbe u Banjaluci: Prodefilovalo više od 800 pasa

Banjaluka - Hala "Banjalučkog velesajma" proteklog vikenda bila je mala da primi sve one koji su željeli da pogledaju više od 800 pasa koji su učestvovali na izložbi svih rasa "Banjaluka dog shonj 2018".

Pored izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije svoje pse su predstavili i vlasnici ovih životinja iz Italije, Mađarske, Rumunije i Bugarske. Među njima je bio i Đovani Kakamo, koji je francuskog buldoga Olija doveo iz Italije.

 - Olija sam doveo na ovo takmičenje zato što će ga ocjenjivati veoma dobre sudije. Francuski buldozi su predivne i umiljate životinje, pogotovo za porodice. Djeca ih obožavaju, a i oni njih - rekao je Kakamo.

Aleksandra Borat iz Mađarske je na izložbu dovela špringer španijela Mojru.

- Ovo je veoma rijetka vrsta pasa u mojoj zemlji. Nabavila sam ga prije dvije godine u Češkoj. Još nije šampion, ali nadam se da će biti, zato često idemo na takmičenja - kazala je ona.

Izložbu je posjetilo mnoštvo mališana koji su iskoristili priliku da se nakratko poigraju sa psima. Oduševljena je bila i šestogodišnja Tea.

- Volim pse i kod kuće imam vučjake Saru i Semfa i mješanca Mazu - rekla je Tea i dodala da pomaže tati da se brine o psima. Njen otac Dragan je rekao da su ovakve izložbe nezaobilazni događaji za njegovu porodicu.

- Pse još ne vodimo na izložbe, ali iduće godine planiramo da ih uključimo u ova takmičenja - kazao je ovaj ljubitelj pasa.

Nezaboravan dan svojoj djeci je priredio i Ognjen Pentek, koji je rekao da ih dovodi na izložbu jer želi da im prenese ljubav prema psima.

- Dobro je da se djeca odmaknu od televizora i računara i malo približe i upoznaju životinje - rekao je Pentek.

Njegova osmogodišnja kćerka Helena je kazala da se plaši velikih i opasnih pasa, ali je došla na izložbu sa tatom da ih pogleda. Predsjednik Skupštine Kinološkog saveza RS Siniša Danjko je rekao da je u subotu održana državna izložba CAC 2018, a juče međunarodna CACIB 2018.

- Prijavljeno nam je više 800 pasa, odnosno oko 100 rasa. Za izlagače su najveći mamac bila imena eminentnih sudija koje su ocjenjivale pse. Zbog njih izlagači dolaze, jer znaju da će njihovi ljubimci biti ocijenjeni na pravi način - kazao je Danjko i dodao da su rotvajleri bili najzastupljenija rasa.

Priznanja

Siniša Danjko je kazao da je na izložbi CAC 2018. u subotu dodijeljeno između 85 i 90 pojedinačnih nagrada.

 - U revijalnom djelu je izbran najljepši pas, a ta titula je pripala ravnodlakom ritriveru - rekao je Danjko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana