Кинолошки савез РС организовао изложбе у Бањалуци: Продефиловало више од 800 паса

Весна Поповић
Кинолошки савез РС организовао изложбе у Бањалуци: Продефиловало више од 800 паса

Бањалука - Хала "Бањалучког велесајма" протеклог викенда била је мала да прими све оне који су жељели да погледају више од 800 паса који су учествовали на изложби свих раса "Бањалука дог схоњ 2018".

Поред излагача из БиХ, Хрватске, Србије и Словеније своје псе су представили и власници ових животиња из Италије, Мађарске, Румуније и Бугарске. Међу њима је био и Ђовани Какамо, који је француског булдога Олија довео из Италије.

 - Олија сам довео на ово такмичење зато што ће га оцјењивати веома добре судије. Француски булдози су предивне и умиљате животиње, поготово за породице. Дјеца их обожавају, а и они њих - рекао је Какамо.

Александра Борат из Мађарске је на изложбу довела шпрингер шпанијела Мојру.

- Ово је веома ријетка врста паса у мојој земљи. Набавила сам га прије двије године у Чешкој. Још није шампион, али надам се да ће бити, зато често идемо на такмичења - казала је она.

Изложбу је посјетило мноштво малишана који су искористили прилику да се накратко поиграју са псима. Одушевљена је била и шестогодишња Теа.

- Волим псе и код куће имам вучјаке Сару и Семфа и мјешанца Мазу - рекла је Теа и додала да помаже тати да се брине о псима. Њен отац Драган је рекао да су овакве изложбе незаобилазни догађаји за његову породицу.

- Псе још не водимо на изложбе, али идуће године планирамо да их укључимо у ова такмичења - казао је овај љубитељ паса.

Незабораван дан својој дјеци је приредио и Огњен Пентек, који је рекао да их доводи на изложбу јер жели да им пренесе љубав према псима.

- Добро је да се дјеца одмакну од телевизора и рачунара и мало приближе и упознају животиње - рекао је Пентек.

Његова осмогодишња кћерка Хелена је казала да се плаши великих и опасних паса, али је дошла на изложбу са татом да их погледа. Предсједник Скупштине Кинолошког савеза РС Синиша Дањко је рекао да је у суботу одржана државна изложба ЦАЦ 2018, а јуче међународна ЦАЦИБ 2018.

- Пријављено нам је више 800 паса, односно око 100 раса. За излагаче су највећи мамац била имена еминентних судија које су оцјењивале псе. Због њих излагачи долазе, јер знају да ће њихови љубимци бити оцијењени на прави начин - казао је Дањко и додао да су ротвајлери били најзаступљенија раса.

Признања

Синиша Дањко је казао да је на изложби ЦАЦ 2018. у суботу додијељено између 85 и 90 појединачних награда.

 - У ревијалном дјелу је избран најљепши пас, а та титула је припала равнодлаком ритриверу - рекао је Дањко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана