Кенедијев дар Титу пропада њиви у Штрпцима код Прњавора

Бране Радуловић
Кенедијев дар Титу пропада њиви у Штрпцима код Прњавора

Прњавор - Луксузни аутомобил "крајслер" из шездесетих година прошлог вијека, који је тадашњи предсједник САД Џон Кенеди поклонио свом југословенском колеги Јосипу Брозу Титу пропада на њиви у Штрпцима код Прњавора иако би га многи радо видјели у својој гаражи.

У овом аутомобилу, кога је зараслог у трави раније открио "Глас Српске", својевремено су се по Београду возили предсједници двије земље и њихове супруге. Лимузина, настала у халама "Џенерал моторса" у Детроиту, са уграђеним специјалним "мерцедесовим" мотором, већ годинама пропада на ледини у домаћинству Момчила Чавића.

"Крајслер" је ту остављен прије неколико година, а власник се не јавља, јер је поодавно отпутовао у иностранство. Возило је прије минулог рата набавио на јавној продаји у Генералштабу ЈНА у Београду и одвезао га у родни Дрвар. Када је град који је носио Титово име у јесен 1995. године падао у противничке руке, а народ се масовно селио, власник је успио да га извуче и са њим стигне у Штрпце. Међу онима који су возили "крајслер" је и професионални возач Јеленко Марић, који је послије избјеглиштва из Дрвара, живот наставио у Прњавору.

- Неколико година сам уживао возећи то чудо од аутомобила. Привлачио сам пажњу пролазника, јер таквог аутомобила нема на просторима бивше државе. Било је неколико понуда потенцијалних купаца, а кретале су се и до 30.000 евра. До пазара није дошло, јер то није желио мој ујак, иначе власник возила - рекао је Марић.

Каже да је "крајслер" још у добром стању и да би уз мале интервенције поново могао закрстарити путевима.

- Сигурно је да возило има посебну вриједност, поготово за богате колекционаре, баш због чињенице што га је Кенеди наручио и поклонио Титу. На западу би таква возила достигла астрономски износ - рекао је Марић.

И због трагичне судбине предсједника Кенедија, који је убијен у Даласу неколико мјесеци послије уручења овог поклона Титу, запуштени "крајслер" из Штрбаца постао је својеврсни раритет. Свјесни су тога и у општинској туристичкој организацији па покушавају пронаћи начин да ову атракцију на четири точка претворе у туристички бренд.

Мјештани

Мјештанин Борис Зец каже да можда нису ни свјесни каква драгоцјеност лежи у трави и пропада под ведрим небом.

- Лимузина је, међутим, приватно власништво, па без сагласности власника, који је негдје одселио, не можемо ништа урадити - каже Зец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана