Kazniti odgovorne za stravičan zločin u Jošanici

Agencije
Kazniti odgovorne za stravičan zločin u Jošanici

Foča - U fočanskom mjestu Jošanica danas će, u okviru programa “Majsko sjećanje na jošaničko stradanje”, biti služen parastos za 56 srpskih civila koje su 19. decembra 1992. godine zvjerski ubili pripadnici tzv. Armije RBiH, prenijele su agencije.

Iz Foče je jutros krenula kolona u “jošaničkom hodočašću” prema 13 kilometara do Jošanice.

U povorci je i veliki broj mladih kojih žele da odaju počast nevino stradalim u svirepom zločinu, počinjenom na Nikoljdan 1992. godine.

Parastos za 56 stradalnika, koji su ubijeni nakon mučenja, biće služen u 12.00 časova kod spomenika u Jošanici.

Manifestacija “Majsko sjećanje na Jošaničko stradanje” počela je ove godine s ciljem da se ukaže na stradanje nevinih srpskih civila u ovom fočanskom selu među kojima je najmlađa žrtva imala dvije i po godine, a najstarija 90.

Dvodnevnu manifestaciju organizuju Boračka i Organizacija porodica poginuli i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča.

Član Organizacionog odbora Milan Nikolić kaže da je sramno što ni u 21. vijeku nema pravde, ali će Srbi sa ovog područja nastaviti sa nastojanjima da se čuje istina o stravičnom jošaničkom zločinu o kojem su izvješatavali i svjetski mediji, ali ni danas on nije procesuiran.
- Želimo da odamo pomen našim nastradalim sugrađanima i još jednom da ukažemo da odgovorni za ovaj zločin budu kažnjeni - rekao je učesnik “jošaničkog hodočašća” Nikola Vuković.

Hodočasnike, koji su krenuli prema prema ovom polupustom selu, ni kiša koja je cijelu noć padala nije nas spriječila da krenu.

U Jošanicu nije vratilo ni ono malo preživjelih Srba – kuće i imanja su u ratu porušeni i uglavnom neobnovljeni.

Srbi u Jošanici napadnuti su i mučki pobijeni na Nikoljdan, prije 21 godinu, dok su sa prijateljima i rodbinom proslavljali krsnu slavu.

Svjedok brutalnog zločina Anđelko Grujičić, kome su ubili oca, majku, sestru i brata, prisjeća se tog stravišnog zločina u kojem niko, prije smrti, nije bio pošteđen teških muka.

- Ženu iz porodice Višnjića su pletenicom njezine kose svezali za drvo, silovali, tukli, sjekli su joj prste i nakon toga oduzeli život - priča Grujičić.

Prema njegovim riječima, tada je ubijeno troje djece – dvoipogodišnja Danka, desetogodišnja Dragana i sedmogodišnji Dražen, kojem su pucali u glavu.

Najstarija žrtva u ovom pokolju bio je 90-godišnji starac, kojeg nisu poštedjeli mučenja dok nije izdahnuo.

Učenici Bogoslovije iz Foče su u okviru programa “Majsko sjećanje na jošaničko stradanje” u petak izveli alegorijsku predstavu “Tražim pravdu za nevine žrtve”, a položeno je i cvijeće i prislužene su svijeće kod Centralnog spomenika u Foči.

O ovom zločinu Tužilaštvo BiH posjeduje brojne, ali uprkos tome nisu procesuirani ni naredbodavci ni počinioci čija su imena poznata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana