Казнити одговорне за стравичан злочин у Јошаници

Aгенције
Казнити одговорне за стравичан злочин у Јошаници

Фоча - У фочанском мјесту Јошаница данас ће, у оквиру програма “Мајско сјећање на јошаничко страдање”, бити служен парастос за 56 српских цивила које су 19. децембра 1992. године звјерски убили припадници тзв. Армије РБиХ, пренијеле су агенције.

Из Фоче је јутрос кренула колона у “јошаничком ходочашћу” према 13 километара до Јошанице.

У поворци је и велики број младих којих желе да одају почаст невино страдалим у свирепом злочину, почињеном на Никољдан 1992. године.

Парастос за 56 страдалника, који су убијени након мучења, биће служен у 12.00 часова код споменика у Јошаници.

Манифестација “Мајско сјећање на Јошаничко страдање” почела је ове године с циљем да се укаже на страдање невиних српских цивила у овом фочанском селу међу којима је најмлађа жртва имала двије и по године, а најстарија 90.

Дводневну манифестацију организују Борачка и Организација породица погинули и заробљених бораца и несталих цивила Фоча.

Члан Организационог одбора Милан Николић каже да је срамно што ни у 21. вијеку нема правде, али ће Срби са овог подручја наставити са настојањима да се чује истина о стравичном јошаничком злочину о којем су извјешатавали и свјетски медији, али ни данас он није процесуиран.
- Желимо да одамо помен нашим настрадалим суграђанима и још једном да укажемо да одговорни за овај злочин буду кажњени - рекао је учесник “јошаничког ходочашћа” Никола Вуковић.

Ходочаснике, који су кренули према према овом полупустом селу, ни киша која је цијелу ноћ падала није нас спријечила да крену.

У Јошаницу није вратило ни оно мало преживјелих Срба – куће и имања су у рату порушени и углавном необновљени.

Срби у Јошаници нападнути су и мучки побијени на Никољдан, прије 21 годину, док су са пријатељима и родбином прослављали крсну славу.

Свједок бруталног злочина Анђелко Грујичић, коме су убили оца, мајку, сестру и брата, присјећа се тог стравишног злочина у којем нико, прије смрти, није био поштеђен тешких мука.

- Жену из породице Вишњића су плетеницом њезине косе свезали за дрво, силовали, тукли, сјекли су јој прсте и након тога одузели живот - прича Грујичић.

Према његовим ријечима, тада је убијено троје дјеце – двоипогодишња Данка, десетогодишња Драгана и седмогодишњи Дражен, којем су пуцали у главу.

Најстарија жртва у овом покољу био је 90-годишњи старац, којег нису поштедјели мучења док није издахнуо.

Ученици Богословије из Фоче су у оквиру програма “Мајско сјећање на јошаничко страдање” у петак извели алегоријску представу “Тражим правду за невине жртве”, а положено је и цвијеће и прислужене су свијеће код Централног споменика у Фочи.

О овом злочину Тужилаштво БиХ посједује бројне, али упркос томе нису процесуирани ни наредбодавци ни починиоци чија су имена позната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана