Карневали у прњаворским селима: Маскама тјерају демоне из села и призивају срећу

Бране Радуловић
Карневали у прњаворским селима: Маскама тјерају демоне из села и призивају срећу

Прњавор - Мјештани прњаворских села Штивор и Маћино Брдо маскирали су се у Штрумпфове, виле, вјештице и разне ликове из комедија и хорор филмова како би отјерали демоне и призвали добробит.

Поносни на обичаје које су њихови преци донијели на ове просторе, прњаворски Италијани и Чеси уживали су минулог викенда у карневалима којима најављују почетак ускршњег поста. Маскарада у Штивору се као традиција вјерно његује још од доласка Италијана на ове просторе прије 133 године.

Предсједник Савеза националних мањина РС Фрањо Ровер каже да машкаре представљају припреме за Ускрс, и да од сриједе почиње пост, па неколико седмица нема забава. Што су маске веселије и шареније, боље ће "истјерати зле духове" из села, а учесници поворки биће боље даривани од мјештана.

Карневал не пропушта ни Константин Поштај, који је дошао из Италије гдје годинама живи и ради.

- Родно село се не заборавља, јер сам овдје провео најљепше године. Моје комшије су поново припремиле разне богато украшене костиме и маске, показујући врхунску креативност каква се мало гдје може видјети. Не би се постидјели ни већих градова у нашој матици, Италији - каже Поштај.

Весела поворка се окупила у домаћинству Луиђија Андреате, одакле је караван кренуо кроз село. Срдачно су дочекани у свим кућама путујући до центра мјесне заједнице Шибовска. Штиворчани ни овај пут нису пропустили да бројне госте почасте вином, соковима и посластицама.

- Ово је за нас најзначајније окупљање на које долазе и гости из Бањалуке, Приједора, Тузле, Дервенте... За машкаре се живи, о њима се мјесецима прича - каже Славица Андреата.

Након дефилеа кроз село учесници су се окупили у мјесном  Дому културе, гдје је до ситних сати трајала забава.

На сличан начин Покладе су обиљежили  и прњаворски Чеси у Маћином Брду, гдје су јесенас прославили 120 година до доласка првих чешких породица на ово подручје.

-  Посљедње покладне недјеље пред почетак поста, у дану кад призивамо позитивну енергију у селу, са нама су увијек радо виђени гости из Приједора, Нове Веси, Славонског Брода и Осијека са којима имамо дугогодишњу сарадњу - рекла је предсједник Удружења "Чешка беседа" Зденка Хајек.

Пензионер

Редован учесник карневала у Штивору већ шест деценија је и пензионер Стјепан Морети којег посебно радује да традицију с пуно љубави чувају и најмлађи овдашњи Италијани.

- Сигурно је да би и прве досељеничке породице које су овдје давно стигле, а које сада нису међу нама, биле задовољне начином на који организујемо карневал - каже Морети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана