Kanjon Tijesno raj za penjače i akrobate

Dejana Bratić
Kanjon Tijesno raj za penjače i akrobate

Banjaluka - Adrenalinski festival “Dril end čil” koji je juče završen u kanjonu Tijesno okupio je 250 ljubitelja ekstremnih sportova iz cijelog svijeta koji su četvrtu godinu zaredom uživali u prirodnim ljepotama kanjona.

Najpoznatiji svjetski penjači i moderne akrobate poznati kao hajlajneri u proteklih devet dana pokazali su svoje vještine na visinama.

Organizator događaja penjački klub “Ikstrim” veoma je zadovoljan velikim brojem posjetioca.

- Program je bio raznolik, organizacija dobra, a učesnici su prezadovoljni i izrazili su želju da opet dođu. Ove godine uređeno je oko 30 novih linija za penjanje, kao i pješačke staze,  a postavljena je i seoska signalizacija. Veliki broj učesnika doveo je i svoje prijatelje, tako da je svake godine sve veći broj avanturista u kanjonu - rekao je Igor Vuković iz penjačkog kluba “Ikstrim”.

Posebna atrakcija bili su hajlajneri, koji hodaju po specijalnom užetu, razapetom preko kanjona na visinama i do 400 metara.

- Organizovali smo radionice opremanja penjačkih smjerova gdje smo uredili 15 smjerova, zatim radionice tajlandske masaže, plesa na svili, hodanja po traci i slično. Tako da je program zaista bio raznolik i dinamičan - dodao je Vuković.

Ovaj događaj pored iskusnih penjača okupio je i brojne gledaoce. Oni hrabriji usudili su se da hodaju po traci, dok su oni malo manje hrabri došli da ih podrže, uživaju u prirodi i dane provode u kampu družeći se.

Ovaj festival biće posebno pamćen po dolasku najboljeg penjača Adama Ondre.

- Ovo je prvi put da Ondre dolazi na Balkan i čast nam je što je svojim dolaskom uveličao ovaj festival. On je održao prezentaciju o penjanju i svojoj penjačkoj karijeri. Mogu slobodno reći da je ovo bio najveći penjački događaj u BiH, ali i u regionu - dodao je Vuković.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je tokom posjete kanjonu istakao da ovaj festival mnogo znači za grad i njegovu međunarodnu promociju.

  • Na ovaj način promovišemo naše turističke potencijale, ali i sve druge mogućnosti koje Banjaluka nudi svojim gostima - rekao je Talić.

Ravnoteža

U okviru ovog festivala, ekipa majstora ravnoteže iz Ljubljane u parku “Mladen Stojanović” organizovala je besplatnu  radionicu na kojoj su građani mogli  da testiraju ravnotežu.

Podršku ovom festivalu pružio je grad, a pekara “Manja” pobrinula se da ne manjka hrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana