Канађана и Пољаке навигација одвела у шуму код Теслића, нашла их полиција

новости.рс
Канађана и Пољаке навигација одвела у шуму код Теслића, нашла их полиција

Прво путешествије Европом, као туриста с руксаком на леђима, Самјуел Кастонгвај (27) из Квебека у Канади памтиће по лошој навигацији која га је, у друштву двоје стопера из Пољске, одвела у незаборавно лутање шумом у околини Теслића.

Прича, чији почетак наликује уводним сценама хорор филмова, имала је срећан крај и прерасла у анегдоту коју ће троје авантуриста препричавати цијелог живота. Изгубљене у шуми, окруженој минским пољима, са аутомобилом пробушених гума, спаљеног квачила и пробијеног картера, Самјуела и Пољаке П. Г. (21) и А. С. (22) проналази и спасава теслићка полиција, послије вишечасовне претраге макадамских путева на планинском превоју Смолин.

У разговору за "Новости" Самјуел каже да обожава путовања која не спадају у мејнстрим туризам. Зато се, на првом пропутовању Европом, упутио на Балкан. Након обиласка Албаније и Црне Горе, свратио је у Босну и Херцеговину. Прошетао је Сарајевом и пожелио да обиђе мање познате локације, па је изнајмио аутомобил и упутио се ка Теслићу.

- Нисам имао неки чврст разлог. Чиста знатижеља. Када путујем, избјегавам велике градове, јер желим да стекнем дручагију перспективу. Кад сам у Бањалуци или Сарајеву то је исто као у свим градовима. Зато обилазим природу, сеоске предјеле, јер на селу је то другачије - прича Самјуел.

Уз друм је наишао на стопере из Пољске. Радо их је повезао. Одредиште уносе у навигацију на телефону и заједно настављају пут. Поучен искуствима из Канаде Самјуел силази с главног пута, надајући се пречици, коју и "џи-пи-ес" препознаје. Неколико километара макадамом се возе кроз шуму и убрзо остају без сигнала на телефону и навигације.

- Из неког разлога навигација ме је одвела погрешним путем. Покушао сам да пратим пут, али сам изгубио сигнал и више нисам знао гдје се налазим. Пут је био доста лош и квргав, а утом је пукла гума, исцурило уље из мењача и ауто се покварио - прича Самјуел, признавши да је погрешио и "испао глуп".

Успио је да позове рентакар агенцију, па су му из Сарајева послали шлеп возило. Међутим, они сатима нису могли да их лоцирају. Будући да се спуштала ноћ, агенција је око 21 час контактирала са полицијом и кренула је потрага за изгубљеним туристима.

Иако су остали сами у шуми, пуној вукова, медвједа и друге дивљачи, овај Канађин храбро каже да се нису плашили. То образлаже чињеницом да је одрастао у ловачком мјесту на сјеверу Квебека.

- Ничега није било око нас. Нисмо срели никога, нити смо видели иједну кућу или село. Али није нас био страх. Напротив, добро смо се забавали. Имали смо камп опрему па смо скували воду, направили тјестенину. Имали смо хране и пића, чак и чоколаду - кроз смијех прича Самјуел.

Полиција их је пронашла два сата послије поноћи па су, умјесто под ведрим небом, ноћ провели у хотелу у Бањи Врућици. Трошкове је, као главни кривац за авантуру, сносио Самјуел. Признаје и да их је језа обузела тек касније, када су сазнали да је шума у коју су залутали препуна неочишћених минских поља.

Одушевљен Балканом

ПОЉАЦИ и Канађанин наставили су свако својим путем и Самјуел каже да му стопери нису замјерили, те да су остали у контакту.

- Сутрадан сам обишао Бањалуку и околину. Потом Мостар, а пут настављам даље према Београду. Одушевљен сам Балканом! Људи су дивни и љубазни, пејзажи фантастични и могу рећи да сам одушевљен - истиче Самјуел. (Новости.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана