Камен из Берковића стигао и до Кине

Вељко Зељковић
Камен из Берковића стигао и до Кине

Берковићи - Компанија "Кремнице" из Берковића сваког мјесеца за Кину извезе 550 кубика камених блокова вриједних око 200.000 евра.

Преко луке Плоче пут ове далеке земље одлази око 70 бродских контејнера најквалитетнијег херцеговачког камена.

Потражња за херцеговачким каменом, који се употребљава за зидање, али и као камена облога, сваке године све је већа.

Оснивач и директор ове компаније Маринко Пуљић објашњава да се у читав овај посао упустио прије десет година. Како каже, почеци нису били охрабрујући, због чега је једно вријеме хтио и да дигне руке од свега.

- Знао сам да је на овим просторима изузетно квалитетан камен и да за њега постоји тржиште. Али, сами почеци нису били баш обећавајући. Било је тешко јер смо имали стару опрему. Онда се прије пет година појавио кинески инвеститор, који је одлучио да уложи два милиона евра и од тада је све кренуло набоље - каже Пуљић за "Глас Српске", додајући да данас пут Кине одлази око 1.500 тона камених блокова мјесечно, али се и мањи дио извози у Италију. 

Из овог предузећа истичу да се на овом не планира стати, те да нема разлога да се не заокружи ова прича и да се камен, којег има у изобиљу у Херцеговини, не пласира и широм свијета.

Већ је сачињен план изградње производне линије, чиме би се тржишту понудили и камени блокови и готови производи. Након што се реализује и ова инвестиција, биће повећан степен искоришћења ископаног камена, али и додатно запослен један број радника. 

Да би до тога и дошло, Пуљић очекује да му и власти Републике Српске, као и менаџмент "Електропривреде РС", изађу у сусрет, јер оно што тренутно највише ограничава овакве амбициозне пословне планове јесте лоша електромрежа.

- Вјерујем, а и надам се да ћемо код надлежних наићи на разумијевање, те да ће у близини каменолома бити изграђена одговарајућа трафо-станица, јер без ње свако даље ширење капацитета није могуће - појаснио је Пуљић.

Додао је и да посљедњих неколико година све више компанија показује интересовање за улагање у ову нову привредну грану, не само у Берковићима, већ и на подручју општина Билећа и Невесиње.

- Да се отвори још десет каменолома, за све би било посла. Сматрам да би и надлежне институције требало да се активније укључе у ово и направе одређена истраживања како би се видјело гдје има квалитетног камена за грађевинарство и да онда дају концесије за његову експлоатацију - каже Пуљић, објашњавајући да постоји неколико перспективних локација на којима би вриједило спровести истраживања. +++

Брендирање "кремита"

Оно што карактерише овај камен, којег су радници овог предузећа прозвали "кремит", јесу његове механичке особине, али и то што слабо упија воду, те има карактеристичну и "пријатну" боју. У плану је, како каже Маринко Пуљић, да брендирају овај камен, што би га могло ставити у раван са свјетски познатим са Брача, који данас краси многа велељепна здања, па и само предворје зграде Уједињених нација у Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана