Kačica štiti kajmak sa mirisom Romanije

Sreten Mitrović
Kačica štiti kajmak sa mirisom Romanije

Rogatica - Dugom putu do brendiranja romanijskog skorup-kajmaka polako se nazire kraj, jer će uplatom 12.000 maraka ovaj proizvod dobiti žig proizvoda od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, zahvaljujući kojem će na tržištu postići bolju cijenu i biti zaštićen od nelojalne konkurencije.

Višegodišnja aktivnost na brendiranju zahtijeva i značajna finansijska sredstva, a opštine Rogatica, Sokolac i Han Pijesak nedavno su potpisale sporazum kojim su se obavezale da će svaka uplatiti po 4.000 maraka za troškove dobijanje žiga. Opština Han Pijesak svoju obavezu je ispunila, dok će, prema riječima načelnika Rogatice Milorada Jagodića ova opština novac uplatiti danas.

Svoj dio za dobijanje zaštitnog znaka na kojem će se nalaziti stilizovana kačica u kojoj se kajmak odlaže, čuva i iznosi na tržište opština Sokolac uplatiće idućih dana.

Prije više od deset godina pokrenuta je inicijativa da se brendira autohtoni romanijski skorup-kajmak. koji se proizvodi u skoro svakom domaćinstvu koje gaji muznu stoku na širem području Romanije i susjednih planina.

S obzirom na to da je riječ o proizvodu visokog kvaliteta, na tržištu je veoma tražen, pa je tako stigao i do Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane, Beograda, Podgorice i mnogi drugih gradova širom regiona i Evrope.

Problem je nastao jer se pod nazivom romanijski često nudio i kajmak iz drugih krajeva lošijeg kvaliteta i drugačijeg svojstva, čime je obaran ugled autohtonog romanijskog kajmaka. Kako je ova zloupotreba sve više uzimala maha, rodila se ideja da bude zaštićeno geografsko porijeklo ovog proizvoda i na taj način spriječena njegova zloupotreba i podignuta konkurentnost na tržištu.

Na tom putu još 2014. osnovano je i Udruženje proizvođača "Romanijski skorup-kajmak", koje pokriva opštine Han Pijesak, Sokolac i Rogaticu.

Već na startu pošlo se od toga, kako kažu u sokolačkom Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, da je skorup-kajmak prisutan na skoro svim trpezama domaćina, ne samo na Romaniji nego i znatno šire.

Uz podršku gravitirajućih opština, resornog ministarstva, japanske razvojne agencije JICA, njemačke razvojne agencije GIZ i grada Istočno Sarajevo, Institut za intelektualna vlasništva BiH donio je početkom februara ove godine rješenje kojim se priznaje ime porijekla "romanijski skorup-kajmak".

- To je samo jedan dio obaveza na putu do zvaničnog brendiranja ovog proizvoda - priča viši samostalni stručni savjetnik pri sokolačkom Resoru za pružanje stručnih usluga Jelena Vlačić. Potrebno je i da se članice Udruženja proizvođača registruju kod Instituta za intelektualno vlasništvo i da bude pružena podrška proizvođačima u standardizaciji proizvodnje, nabavci opreme i pribora. Mora se više učiniti i na osposobljavanju žena u vezi sa zdravstvenom ispravnosti mlijeka, a time i kajmaka, kao i na marketingu i plasmanu zaštićenog proizvoda. Pažnju treba posvetiti i izgradnji koliba za razlijevanje mlijeka i koliba u kojim će biti prodavan skorup-kajmak.

Sastav

Ovaj proizvod sa Romanije, koji se pravi od varenog kravljeg, ovčijeg ili miješanog kravljeg, ovčijeg i kozijeg mlijeka, sadrži u prosjeku više od 85 odsto masti u suvoj materiji i oko osam odsto proteina. Specifičnost mu daje dimljenje u procesu kajmačenja mlijeka, tako da su aroma, miris i ukus zrelog kajmaka još istaknutiji. Trenutna cijena kilograma ovog kajmaka je oko 20 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana