Jurij Sinjij iz Prijedora uzgaja guske: Jedno jaje doručak za tri čovjeka

Snežana Tasić
Jurij Sinjij iz Prijedora uzgaja guske: Jedno jaje doručak za tri čovjeka

Prijedor - Tuluske guske Ukrajinca Jurija Sinjija, osim što plijene svojom veličinom i ljepotom, daju jaja izuzetnog kvaliteta i veličine, a jedno je dovoljno da doručkuju tri osobe.

Veliku pažnju privukle su i na nedavno održanoj izložbi sitnih životinja i živine, održanoj u Prijedoru. Iako su jedinstvene, na izložbi nisu dobile najviše ocjene, jer ih nije bilo dovoljno.

- Dobile su samo 96 poena, jer ih je malo. Da bi bile šampioni treba da ih bude šest, takva su pravila - priča njihov vlasnik Jurij Sinjij, svešteno lice, koji već 17 godina živi u Prijedoru.

Kaže da je još kada je živio u Ukrajini gajio guske i zavolio ih, jer su lijepa vrsta, pogotovo one koja potiču iz Francuske.

- Mužjak može da dostigne težinu i do 16 kilograma, a od jednog guščijeg jajeta mogu da doručkuju tri čovjeka. Ukus je vrhunski, a biskvit od njihovih jaja bude mekan kao sunđer - dodaje ovaj uzgajivač gusaka.

Iako su velike, kaže da su tihe, ali i razmažene. Hrane se kao i sve ostale guske, travom i žitaricama.

- Kada ih obiđem ujutro, ne mogu samo da otvorim vrata i da odem. Volim da ih gledam, da uživam u njihovoj ljepoti i pričam im - kaže Jurij.

Pored ovog para, Jurij ima i tridesetak bijelih gusaka. Meso ne prodaje, ali sljedeće godine planira da i to ima u ponudi. Ističe da stotinu grama guščije masti košta 14 KM.

- Ljudi znaju da kupe i do pola kilograma, jer je to prava guščija mast bez ikakvih dodataka, pa je njen učinak zagarantovan - priča Jurij.

Jurij Sinjij pored gusaka ima i zečeve i ukrasne koke, među kojima je na pomenutoj izložbi imao jednog šampiona, koku patuljaste vijandote.

Kaže da je ljubav prema životinjama prenio i na svoju djecu, Danijela i Saru, na koje se u potpunosti može osloniti kada je briga o životinjama u pitanju.

- Kad sam na putu, oni sve urade kako treba i životinje ne osjećaju da mene nema. Pored toga Danijel je sa ovim spojio još jedan hobi, a to je ljubav prema fotografiji, tako da ih on i fotografiše, snima i time nam pravi dragocjenu arhivu - dodao je Jurij, koji i u Ukrajini ima djecu i sedmoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana